Gepost in financieringWanneer je een hypotheek afsluit, dan doe je dit voor een lange periode. In de regel kiezen de meesten tussen een periode van 20 en 30 jaar, simpelweg omdat een hypothecair krediet nu eenmaal een hoog bedrag betreft. Maar wat nu, als gedurende de looptijd de rentevoet van vele hypotheekverstrekkers aanzienlijk daalt?
De voor- en nadelen van het herfinancieren van je hypotheeklening
Door schommelingen binnen de markt stijgt en daalt de rentevoet continu. Wil je hier op een bepaald moment gebruik van maken? Dan kun je overwegen, om je hypotheek te herfinancieren. Dit kan door middel van een extra lening, of door je volledige hypotheek opnieuw af te sluiten. In dit artikel leggen we de voor- en nadelen uit van het herfinancieren van je hypotheeklening.
Wanneer denken aan het herfinancieren van je hypotheek?
Na het lezen van bovenstaande informatie denk je allicht, dat je zo vaak als mogelijk je hypotheeklening kunt herfinancieren om altijd van de meest optimale rentevoet te genieten. Dit is echter niet zo simpel als het lijkt, want een herfinanciering is niet kosteloos en zal financiële gevolgen inhouden.
Het wordt pas interessant, wanneer het verschil tussen je huidige rentevoet en de nieuwe rentevoet groot genoeg is. Hierbij zal je de extra kosten die je zult maken in aanmerking moeten nemen, zoals:
- Dossierkosten voor het afsluiten van een nieuwe lening
- Notariskosten, maar deze gelden enkel bij het afsluiten van een nieuw hypothecair krediet en niet bij een extra lening
- Een zogenaamde wederbeleggingsvergoeding van 3 maanden, inhoudende interest op het reeds terugbetaalde bedrag
- Daarnaast kunnen wijzigingen van gekoppelde verzekeringen extra kosten met zich meebrengen
In de regel geldt, dat de rentevoet minstens 1% lager dient te zijn dan je huidige rentevoet. Dit is een basis die leidt tot voordeel wanneer je over gaat tot het herfinancieren van je hypotheeklening.
Optie 1: herfinancieren met een extra lening (uitbreiden)
Je kunt opteren voor een extra lening om bijvoorbeeld een verbouwing te financieren. Je originele lening hoeft op dat moment niet afbetaald te zijn, de nieuwe lening wordt in veel gevallen verrekend in je huidige hypotheeklening (zie het als een uitbreiding van je huidige hypotheeklening).
Dit is voordeliger dan het afsluiten van een van een normale lening, omdat de rentevoet van standaard kredieten veelal hoger is dan die van een hypotheeklening. Tevens dien je maar één lening af te betalen in plaats van twee.
Optie 2: je huidige hypotheeklening herfinancieren met een nieuw krediet
Als de huidige rentevoet aanzienlijk afwijkt van hetgeen je nu betaalt, dan kan het ook het overwegen waard zijn om je gehele hypothecaire krediet te laten herfinancieren. Waarom? Omdat je aan het einde van de rit minder kosten kwijt bent. Door de fluctuerende markt maken steeds meer mensen gebruik van dit voordeel.
Je dient je echter goed te laten adviseren over de daadwerkelijke mogelijkheden en hete eventuele voordeel ervan.
Hoe bereken je jouw exacte voordeel?
Het vergelijken van hypothecaire kredieten kan aanvoelen als een moeras; alvorens je door hebt of nu overstappen gunstig is, is de rentevoet weeral gestegen. Daarom helpt WoonHypotheek je graag bij het uitspitten van al je mogelijkheden.
Met behulp van een simulatie kunnen wij je exact vertellen, of het laten herfinancieren van je hypotheeklening op dit moment voordelig voor je is.
Vrijblijvend advies nodig? Bel op 0471/79.82.11 en wij plannen direct een afspraak met je in.
CONTACTEER ONS of
SIMULEER ONLINEMEER ADVIES IN FINANCIERING