Is uw woonlening herzien interessant?

 • 18feb
  Gepost in financiering

  De interesten op de internationale markten en de hypothecaire kredieten blijven hun dalende trend van de laatste jaren behouden. Dit brengt met zich mee dat het goedkoper wordt om geld voor bijvoorbeeld de aankoop van een woning te lenen. Hebt u al een woonlening lopen, en hebt u deze afgesloten met een vaste rentevoet? Dan kan het interessant zijn om na te gaan of een herziening van deze lening niet de moeite loont. Zo kan u soms tot duizenden euro’s besparen door uw oude lening te laten herfinancieren naar een nieuwe woonlening.

  Wanneer is de herfinanciering van uw woonlening interessant?

  Er zijn 2 factoren die bepalen of een herfinanciering van uw woonkrediet interessant kan zijn:
  1. het bedrag dat u nog aan uw financieringsinstelling moet terugbetalen, en
  2. hoe lang uw huidige woonkrediet nog loopt.

  Er zijn immers bepaalde kosten aan een herfinanciering van uw woonlening verbonden:

  1. De wederbeleggingsvergoeding

  De wederbeleggingsvergoeding is een bedrag dat u moet betalen als u uw lening (of een deel ervan) vervroegd terugbetaalt. Meestal bedraagt deze wederbeleggingsvergoeding drie maanden intrest op het vervroegd terugbetaalde bedrag. Het kan zijn dat u ook nog extra dossierkosten worden aangerekend.

  Deze wederbeleggingsvergoeding moet u altijd betalen bij een herfinanciering, ook als u bij een herziening bij dezelfde kredietverlener of bank blijft.

  2. De handlichting-, opheffings- of schrappingskosten

  De handlichtingskosten zijn de kosten die te maken hebben met de opheffing (of “handlichting”) van uw huidige hypotheek.

  3. Nieuwe leningsaktekosten

  Bij een nieuwe lening moet een nieuwe leningsakte opgemaakt worden bij de notaris. De kosten die hierbij gepaard gaan, zijn afhankelijk van het ontleende bedrag.

  4. Nieuwe dossierkosten

  De nieuwe dossierkosten bedragen in het algemeen ongeveer 0,30% van het ontleende bedrag, met een minimum van 150-250 euro, afhankelijk van de financiële instelling. De handlichtingskosten (2), nieuwe leningsaktekosten (3), en eventuele nieuwe dossierkosten (4) betaalt u enkel wanneer u overstapt naar een andere bank of kredietverlener.
  U kan een herfinanciering van uw woonlening overwegen, wanneer bij berekening blijkt dat u al deze kosten kan terugverdienen.

   Hoe langer de resttijd van uw lening, hoe meer de kans bestaat dat u dat dat effectief ook zal gebeuren. Uit berekeningen blijkt dat voor leningen op 30 jaar met nog 20 jaar te gaan, een verschil van 0,3% al voldoende kan zijn om een financieel voordeel te betekenen. Vooral voor kopers die in de periodes 2006-2007 of 2008-2009 leenden aan een vast tarief van meer dan 5% kan een herfinanciering een groot voordeel opleveren.

  Een woonlening herzien is geen sinecure. Er komt heel wat bij kijken. Contacteer ons op 0471/79 82 11 of via het contactformulier. Onze medewerkers helpen u graag verder. We maken een vergelijking tussen de verschillende aanbieders en stellen u de meest voordelige optie op maat voor.
  Wil u een concrete berekening op maat voor het voordeligste woonkrediet? Doe hier de berekening.

  CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

  MEER ADVIES IN FINANCIERING