Lening aanvragen: het verschil tussen samenwonen en getrouwd zijn

  • 5aug
    Gepost in financiering

    Als je als stel een woning gaat kopen, dan zal je met het één en ander rekening moeten houden. Zeker bij het afsluiten van een hypotheek, want de manier waarop je alles regelt zal invloed hebben op de verantwoordelijkheden die één van de partners of eventueel beide partners aangaan. In dit artikel vind je meer informatie over het verschil tussen feitelijk of wettelijk samenwonen en getrouwd zijn.

    Hoe werkt het voor koppels die gehuwd zijn?

    Wanneer je reeds getrouwd bent, dan zal je onderling moeten beslissen wie de eigenaar van de woning zal worden. Is dit één van de partners, of willen jullie dit verdelen? Ook dan heb je de keuze om voor 50/50 te gaan of andere percentages, bijvoorbeeld wanneer één van beide partners veel meer verdient dan de ander.

    Je zal in elk geval rekening moeten houden met het huwelijksvermogen, dat uiteen valt in drie aparte vermogens: tweemaal het vermogen van de echtgenoten afzonderlijk en het gemeenschappelijk vermogen. De bezittingen en schulden van voor het huwelijk vallen onder de eigen vermogens, alles dat daarna is gebeurd onder het gemeenschappelijk vermogen. Dus ook de eigendom van een woning, indien beide partners eigenaar worden.

    Scheiding van goederen is een andere optie voor gehuwden

    Je kunt er ook voor opteren om te trouwen onder huwelijkse voorwaarden, zoals een strikte scheiding van goederen. In dat geval spreek je enkel van de twee afzonderlijke vermogens en is er geen sprake van een gemeenschappelijk vermogen. Als laatste optie bestaat nog algemeenheid van vermogen, in dit geval is er juist enkel het gemeenschappelijk vermogen.

    De manier waarop je een hypotheek afsluit als getrouwd stel is dus sterk afhankelijk van de wijze waarop jullie zijn getrouwd. Ook ben je redelijk vrij in de verdeling die je maakt als je samen een woning koopt, maar er zijn wel bepaalde regels die bijvoorbeeld de inwonende partner beschermen zodat je tijdens een scheiding niet de ander zomaar op straat kunt zetten.

    Lees je goed in en vraag zeker advies; WoonHypotheek kan jullie hier absoluut goed mee helpen en alles duidelijk aan jullie voorleggen.

    Samenwonenden dienen met de volgende zaken rekening te houden

    Ben je niet getrouwd maar ga je samenwonen? Of woon je al samen en gaan jullie op zoek naar een nieuwe woning? Dan dien je onderscheid te maken tussen wettelijk en feitelijk samenwonen.

    Wat is feitelijk samenwonen?

    Feitelijk samenwonen betekent niets meer dan dat je samen in een huis woont, zonder onderliggende regelgeving. Een regel zoals bescherming van de inwonende partner geldt in dat geval niet.

    Wat is wettelijk samenwonen?

    Wettelijk samenwonen lijkt meer op een woning aanschaffen als getrouwd stel, omdat je het samenwonen hebt vastgelegd bij je gemeente en je dus als partnerschap wordt aangemerkt. Er is bij wettelijk samenwonen echter geen sprake van een gemeenschappelijk vermogen, alleen van een onverdeeldheid van goederen kan sprake zijn.

    Ook bij samenwonen kies je zelf de verdeling van het eigendom, enkel bij wettelijk samenwonen ben je daarentegen beschermd door bepaalde regelgeving.

    Wat betekent dit voor jullie lening?

    In principe ben je dus altijd erg vrij in de manier waarop je de lening afsluit. Er wordt enerzijds onderscheid gemaakt tussen gehuwde en wettelijk samenwonende stellen en anderzijds feitelijk samenwonenden.

    Wil je graag wat meer advies over de keuzes die je zal moeten maken? WoonHypotheek kan je hier uitstekend bij helpen. Contacteer ons gerust om een intake te plannen. Wij vertellen je meer over alle rechten en plichten voor jullie als koppel.



    Vrijblijvend advies nodig? Bel op 0471/79.82.11 en wij plannen direct een afspraak met je in.
    CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

    MEER ADVIES IN FINANCIERING