Lening aflossen: welke opties zijn er?

 • 5okt
  Gepost in financiering

  Je hebt een huis op het oog en je hebt een concreet woonkrediet nodig, of bent nog aan het rondkijken en wilt vooral weten hoeveel je kan lenen. Dat is de eerste stap. De volgende is bepalen hoe je jouw lening gaat afbetalen. Ook daar heb je verschillende mogelijkheden.

  Je lening aflossen: de opties

  Je hebt meer opties dan je dacht. Welke optie je kiest, hangt vooral af van de grootte van je budget, maar ook of je al een deel van het kapitaal van je lening afloste en/of je renovatie duurzaam is.

  • Een volledig vast maandelijks bedrag (of vaste mensualiteiten)
  • Een vaste maandelijkse kapitaalaflossing
  • Een budgetlening
  • Lening met tijdelijk uitstel van kapitaalaflossing
  • Variabele lineaire kapitaalaflossing
  • Vaste termijn
  • Accordeonlening

  Lening met vast maandelijks bedrag

  De term vast maandelijks bedrag, kan je wel op twee manieren lezen: je betaalt effectief een gefixeerd bedrag af (vaste mensualiteiten), of je betaalt een vast deel kapitaal af, waarbij je wel met een variërend interestdeel zit.

  Je woonkrediet aflossen met vaste mensualiteiten

  Eén van de meest populaire vorm van leningen, omdat je hiermee absolute duidelijkheid hebt. Je gaat voor de volledige looptijd van je krediet maandelijks een vast bedrag afbetalen. Aan het begin van de looptijd betaal je dan eigenlijk eerst een groter stuk interest af en langzamerhand neemt het deel kapitaal binnen je maandbedrag toe. Dat alles zonder dat je maandbedrag zelf wijzigt.

  Een variant hierop is de accordeonlening.

  Maandelijks een vast kapitaalbedrag aflossen

  Via deze optie los je iedere maand een vast bedrag van het openstaande kapitaal af (de prijs die je voor je huis betaalde). Bij dat maandbedrag tel je dan wel nog een interestbedrag dat varieert: hoog aan de start van je lening, maar lager aan het einde. Zo betaal je sneller (het kapitaal van) je huis af, maar betaal je in het begin ook wel een hoger maandelijks bedrag.

  Omdat je sneller je kapitaal aflost, betaal je op de totale som ook minder interesten. Dus indien dit voor jou financieel haalbaar is, is het zeker een interessante optie. Vaak koop je een huis eerder aan het begin van je carrière, waardoor je pas op latere leeftijd meer verdient en deze twee eerste opties eigenlijk niet zo handig zijn voor jou. Gelukkig bestaan er nog mogelijkheden, denk aan de lening met tijdelijk uitstel van kapitaalaflossing, de budgetlening of variabele lineaire kapitaalaflossingen.

  Lening met tijdelijk uitstel van kapitaalaflossing

  Je spreekt af dat je aan het begin van de looptijd van je lening een gedeeltelijk of volledig uitstel krijgt van kapitaalaflossing. Daarmee is de maandlast gedurende de eerste jaren een aanzienlijk stuk lager, al moet je natuurlijk wel de volledige lening terugbetalen. Je schuift met deze optie de grootste financiële druk naar achteren met het idee dat je in de toekomst waarschijnlijk meer verdient en die druk gaat aankunnen.

  Daarom een mooi alternatief voor jongere mensen aan het begin van hun loopbaan. Of interessant voor jou als je bijvoorbeeld nog een autolening of andere kredieten hebt lopen, die samen met het woningkrediet te zwaar zouden zijn.

  Budgetlening

  De budgetlening is een flexibele leenformule die vertrekt van jouw beschikbare budget. Je start aan een lager bedrag dan bij een klassieke lening. Die maandlast wordt vervolgens geïndexeerd, waarbij de indexatie de normale stijging van het inkomen volgt. De maandlasten stijgen naarmate de jaren vorderen, zo volgt je maandlast je budget, vandaar de naam.

  Dit is opnieuw een optie voor mensen aan het begin van hun professionele loopbaan. De flexibele maandlast laat je dan toe om toch je droomhuis te kopen.

  Variabele lineaire kapitaalaflossing

  Iets minder gebruikelijk, maar deze formule laat je toe om je aflossingsplan op voorhand volledig te plannen in functie van je financiële draagkracht en toekomstverwachtingen. Je kan starten met hogere afbetalingen, omdat je over 10 jaar graag een paar jaar minder werkt om tijd voor je kinderen te hebben. Of omgekeerd, je wenst nu wat minder kapitaal af te lossen, omdat je net aan het bouwen bent aan je professionele carrière.

  Zeker handig om te bespreken, of je nu zelf de grootste planner bent of niet.

  Vaste termijn

  Een eerder bijzondere optie is de lening op vaste termijn. Tijdens de looptijd betaal je maandelijks enkel intresten en aan het einde van de termijn betaal je het kapitaal in één keer terug. Vooral interessant als je dit combineert met een spaarplan of als je denkt dat je in de toekomst in het bezit komt van een grote som geld, zoals door een schenking, beleggingen, of de verwachte verkoop van andere immobiliën.

  Tip: deze optie is fiscaal voordelig, aangezien je enkel interesten aflost, die je kan inbrengen in je belastingen.

  Accordeonlening

  Simpel gezegd, de looptijd van je lening krimpt of groeit naarmate dat je rentevoet daalt of stijgt. Dat komt zo: je kiest voor een vast maandbedrag, zoals bij de vaste mensualiteiten, maar combineert dat met een variabele rentevoet. Als je rentevoet daalt, vermindert ook het bedrag dat je in totaal moet aflossen, alleen wijzigt je maandlast niet, dus betaal je sneller je lening af.

  Het grote voordeel, je hebt duidelijkheid over hoeveel je maandelijks betaalt. Als je geluk hebt, daalt je rentevoet en los je je lening sneller af.

  Laat het moeilijke werk over aan experts

  De juiste keuze voor een aflossingsplan is belangrijk, maar zoals je kan zien, zijn er veel opties. Doe daarom beroep op ons. Wij zorgen dat je keuze overeenkomt met je financiële situatie en toekomst!

  Maak vandaag nog een afspraak.

  MEER ADVIES IN FINANCIERING