Lening vergelijken: aandachtspunten en valkuilen

 • 26aug
  Gepost in financiering

  Er wordt veel bij geleend. Daar is tot op zekere hoogte niet mis mee, mits u het lenen verstandig aanpakt. Dat begint allemaal bij het kiezen van de juiste lening. De juiste lening is solide, transparant en heeft voorwaarden die zo goed mogelijk bij uw wensen en eisen aansluiten. Als het meezit, is deze lening ook nog eens goedkoop. Maar hoe vindt u de juiste lening? Het antwoord daarop is erg simpel: door zo veel mogelijk leningen met elkaar te vergelijken. Wij wijzen u op enkele aandachtspunten en eventuele valkuilen gedurende dit proces.

  Rentepercentage

  Eén van de eerste dingen die u doet als u bezig bent met een lening vergelijken, is het bestuderen van de rentepercentages. Het is erg belangrijk om te weten hoeveel het u op maandbasis aan rente en aflossing kost om een bepaald bedrag te kunnen lenen. De rentepercentages zijn echter niet het enige waar u op moet letten, hoe geneigd u hiertoe misschien ook bent. Het laagste rentepercentage betekent namelijk niet automatisch de goedkoopste keuze.

  Looptijd

  Een lening vergelijken? Kijk dan ook altijd naar de looptijd van de lening. Wanneer u een vast bedrag leent, zult u dat moeten terugbetalen over een bepaalde periode. Kiest u voor een kortere looptijd van uw lening? Dan zult u per maand relatief meer aan rente en aflossing moeten betalen dan wanneer u voor een lening met een langere periode kiest. De looptijd en het rentepercentage vormen samen de belangrijkste voorwaarden voor uw persoonlijke lening.

  Vaste of variabele rente

  Heeft uw lening een vaste of variabele rente? Dat is ook altijd goed om te weten als u bezig bent met een lening vergelijken. Het voordeel van een lening met een variabel rentepercentage is dat de rente over het algemeen altijd lager zal liggen dan bij een lening met een vast rentepercentage. Het nadeel is echter weer dat wanneer de rente onverhoopt zou stijgen u maandelijks plotseling een stuk meer gaat betalen aan rente en aflossing, terwijl u daar niet op bedacht bent.

  Onderpand

  Wanneer u bezig bent met een lening vergelijken, is het slim om leningen met onderpand voorzichtig te benaderen. Aanbieders met scherpe, zeer concurrerende voorwaarden vragen daar vaak iets voor terug. Wanneer het u niet zou lukken om te voldoen aan uw maandelijkse verplichtingen, heeft een aanbieder van een lening met onderpand het recht om uw bezittingen in beslag te nemen. Deze bezitting is vaak uw auto of woning. Denk dus goed na over de mogelijke consequenties, voordat u het besluit neemt om een lening met onderpand te nemen. U verwacht misschien dat u iedere maand aan uw betalingen zal kunnen voldoen, maar er bestaat altijd de kans dat iets onverhoopt mis gaat. In dat geval zou u dus geen huis of auto meer hebben.

  De aanbieder

  Als laatste, maar niet minst belangrijke aandachtspunt voor wanneer u bezig bent met een lening vergelijken, is het overwegen van de aanbieder. Een solide aanbieder van leningen is gebonden aan allerlei nationale voorwaarden. Bij een dergelijke, professionele aanbieder weet u precies waar u aan toe bent. Het is belangrijk dat deze aanbieder op een open, heldere en correcte manier met u communiceert, ook wanneer u bijvoorbeeld te maken zou krijgen met een achterstand in de maandelijkse betalingen. Zorg ervoor dat u kiest voor een lening bij een kredietverstrekker die aan alle verplichte regelgeving en financiële keurmerken voldoet.

  CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

  MEER ADVIES IN FINANCIERING