Mijn woonhypotheek eerder aflossen, is dat verstandig?

 • 9apr
  Gepost in financiering

  Heeft u extra spaargeld en wilt u hiermee uw woonhypotheek eerder aflossen? Dan is het verstandig om eerst alle voorwaarden in kaart te brengen. Er kunnen namelijk nadelen kleven aan het eerder aflossen van uw hypotheek. Zo kunt u een boete ontvangen voor gederfde interest. Ook stelt iedere bank of hypotheekverstrekker andere voorwaarden aan het boetevrij aflossen. Meer weten? Lees dan snel verder.

  Mijn woonhypotheek eerder aflossen: waar moet ik rekening mee houden?

  Wanneer u uw woonhypotheek eerder wilt aflossen met een financiële meevaller of extra spaargeld, moet u er rekening mee houden dat dit niet zomaar kan. Vaak stelt de hypotheekverstrekker een maximum bedrag per jaar vast dat u boetevrij mag aflossen. Komt u boven dat bedrag, dan dient u een boete te betalen. Deze boete heeft betrekking op het actuele rentebedrag. Ligt dit rentebedrag hoger dan de contractrente, dan kan het zijn dat er geen boete gegeven wordt. Vaak ligt het boetevrije aflosbedrag tussen de 10 % en 20 % van de totale hoofdsom.

  Daarnaast hanteren sommige kredietverstrekkers andere voorwaarden, waarbij bijvoorbeeld een gedeelte van de woonhypotheek sowieso boetevrij mag worden afgelost. Vaak geldt een boete op het rentebedrag niet bij overlijden, bij verkoop van uw woning of als u het einde van uw rentevaste periode nadert. Het is dan ook verstandig om eerst bij uw hypotheekverstrekker na te gaan hoeveel u extra mag aflossen. Daarnaast is het een goed idee om advies in te winnen bij een onafhankelijke adviseur. Wilt u uw woonhypotheek eerder aflossen? Contact ons vrijblijvend, we helpen u graag met onafhankelijk advies.

  Wanneer uw woonhypotheek eerder aflossen?

  Bij een lagere hypotheeklast is uw woonhypotheek eerder aflossen vaak aan te raden. Ook is aflossing van een kleine annuïteitenhypotheek financieel meestal zeer voordelig. Ook wanneer u een laag belastingtarief betaalt is uw woonhypotheek eerder aflossen vaak voordelig. Wanneer u meer dan 75% van de executiewaarde van uw woning heeft geleend, is het vaak minder zinvol om over te gaan tot een eerdere aflossing van uw hypotheek. Laat u echter in alle gevallen goed adviseren. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

  Advies over uw woonhypotheek eerder aflossen.

  Wilt u uw woonhypotheek eerder aflossen, maar wilt u eerst in kaart brengen wat de mogelijke risico’s voor uw situatie zijn? Win dan een deskundig advies in bij WoonHypotheek.be. WoonHypotheek werkt samen met meer dan 25 banken en financiële instellingen. Wij kunnen u dan ook persoonlijk en deskundig advies geven wanneer u uw woonhypotheek eerder wilt aflossen. WoonHypotheek adviseert u daarbij persoonlijk en op maat.

  CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

  MEER ADVIES IN FINANCIERING