Schuldsaldoverzekering als alleenstaande? Is dit nuttig?

 • 16dec
  Gepost in financiering

  Een schuldsaldoverzekering is niet verplicht bij de wet, maar wordt niettemin bijzonder vaak afgesloten door mensen die een woning kopen. Waarom? Om meerdere redenen: enerzijds omdat mensen zichzelf en hun familie graag indekken tegen de risico’s van het niet kunnen terugbetalen van een hypothecaire lening.

  Anderzijds omdat veel banken tegenwoordig ook geen hypothecair krediet meer willen verstrekken, indien de kredietnemer geen schuldsaldoverzekering afsluit.

  In dit artikel gaan wij iets dieper in op het nut van een schuldsaldoverzekering, de mensen die zich kunnen verzekeren én of het voor alleenstaanden ook slim is om een schuldsaldoverzekering af te sluiten.

  Wat is een schuldsaldoverzekering precies en wat heeft iedereen er aan?

  Een schuldsaldoverzekering is een verzekering, die je kunt afsluiten om er voor te zorgen dat bij jouw overlijden alsnog de hypotheek wordt afgelost. Dit is zowel voor de verzekeringnemers als hun erfgenamen interessant, alsook voor de bank. Die heeft immers dan ook een garantie dat bij het overlijden van een kredietnemer de lening alsnog wordt terugbetaald.

  Men denkt dat een schuldsaldoverzekering vooral bij een partnerschap handig is, omdat de andere partner dan geen risico loopt of dubbel hoeft af te betalen. Maar ook erfgenamen genieten zeer veel voordeel van deze oplossing. Daarnaast kun je redelijk vrij kiezen welk bedrag je verzekerd, want je kunt zelfs het gehele hypotheekbedrag verzekeren.

  Is een schuldsaldoverzekering voor een alleenstaande ook handig?

  Zoals hierboven aangestipt is een schuldsaldoverzekering in veel gevallen een vereiste om een lening te krijgen, dit geldt des te meer voor alleenstaanden. Gebeurt er iets met een alleenstaande die een woning bezit, dan is het niet altijd zeker wie daarna eventueel de hypotheek kan dragen. Niet alle alleenstaanden beschikken over erfgenamen dus in relatief veel gevallen zal je als single die verzekering gewoon moeten afsluiten.

  Heb je wel erfgenamen? Ook dan doe je hen een groot plezier met het afsluiten van een schuldsaldoverzekering. Indien je onverhoopt toch komt te overlijden, dan kunnen zij van je huis blijven genieten. De kans is anders aanwezig dat ze de lasten niet kunnen dragen en je huis dientengevolge door de bank moet worden verkocht. Dat zou heel zonde zijn!

  Hoe worden de kosten precies vastgesteld?

  Voor de maandelijkse kosten van een schuldsaldoverzekering dien je enkele factoren in je achterhoofd te houden. Zo is het natuurlijk van belang, hoe hoog je de dekking wilt hebben. Daarnaast zal de bank met name kijken naar het overlijdensrisico dat voor jou geldt, hiervoor dien je een vragenlijst in te vullen met onder meer vragen over je gezondheid.

  Indien je aandoeningen hebt die een risico vormen, dan is de kans dus aanwezig dat je meer zult moeten betalen dan een ander. Dit is niet altijd even fraai, maar helaas wel de realiteit. Het is trouwens niet zo dat koppels een lagere premie betalen: de lasten voor alleenstaanden en mensen in een partnerschap zijn wel geheel gelijk.

  Ga zeker shoppen naar verschillende aanbieders

  De bank waar je een hypotheek wilt afsluiten zal je ongetwijfeld een offerte sturen voor een schuldsaldoverzekering. Soms kun je dan genieten van een iets lagere rentevoet bijvoorbeeld. Maar het loont altijd de moeite, om zelf ook op zoek te gaan naar andere aanbieders of een expert in te schakelen zoals WoonHypotheek.

  Wij kunnen een zeer breed aanbod aan hypotheekaanbieders onafhankelijk voor je vergelijken, zo ook een schuldsaldoverzekering. Neem snel contact met ons op voor meer informatie!

  MEER ADVIES IN FINANCIERING