Gepost in financieringWanneer je op het punt staat een huis aan te schaffen, dan heb je eigenlijk een enorme hoeveelheid opties voorhanden. Je kunt kiezen voor een bestaand pand, bijvoorbeeld een beschermd stadsgezicht of zelfs een monumentaal pand. Of een ietwat nieuwer maar ook reeds bestaand huis. Je kunt ook gaan voor nieuwbouw, dit kan soms fiscaal aantrekkelijk zijn plus je bent de allereerste bewoner van het huis. En dat is best speciaal!
Nieuwbouw? Welke opties zijn er?
Maar binnen nieuwbouw bestaan ook weer zeer uiteenlopende opties, die met name met de mate van afwerking te maken hebben. Sommige nieuwbouwwoningen zijn geheel afgewerkt, sommige huizen bieden mogelijkheden tot het personaliseren van bepaalde elementen en weer andere woningen zijn helemaal kaal. Deze laatste categorie noemt wel ook wel een ‘casco-woning’.
Dit is een pand dat eigenlijk enkel bestaat uit het skelet, dat wil zeggen de dragende constructie plus de afwerking buiten. Soms wordt dit ook wel een wind- en waterdichte woning genoemd. Een leuk detail: deze benaming is ontstaan uit het Spaans, want ‘casco’ betekent scheepsromp.
Een casco-woning is dit voordelig of nadelig?
Waarom het soms voordeliger is een casco woning te kopen
Zie je een casco-woning wel zitten? Steeds meer mensen kiezen voor een wind- en waterdichte woning, voornamelijk omdat een dergelijk huis enorm veel mogelijkheden biedt.
Je kunt helemaal zelf bepalen hoe je huis er uit zal zien, welke materialen je wilt gebruiken (dit is vooral nuttig voor mensen die bijvoorbeeld ecologisch en duurzaam willen afwerken), hoe lang je er over wilt doen tot je huis af is en hoeveel geld je wilt en kunt investeren.
Hoewel de exacte afwerking van casco-woningen per pand verschilt, zijn er een aantal zaken die je vrijwel altijd zelf op zult moeten pakken. Het is zeker niet zo dat je enkel de elektra en sanitaire voorzieningen zult moeten installeren: een casco-woning is echt behoorlijk kaal. Zo zal je rekening moeten houden met het installeren en afwerken van de volgende zaken:
- Sanitaire voorzieningen
- Keuken
- Vloeren en tegels
- Deuren en eventueel ramen en kozijnen
- In sommige gevallen trappen
- Electra
- Verwarming
- Meterkasten en nutsvoorzieningen
- Soms ook leidingen
Soms nadelig een caso-woning; waaraan denken?
Niet al deze zaken zijn altijd nodig, soms wordt een casco-woning ook opgeleverd met kozijnen en ramen, trappen en leidingen. Wanneer je een project op het oog hebt, informeer dan altijd ruim van tevoren naar de afwerkingskwaliteit om niet voor vervelende verrassingen te staan achteraf. Want dat is een groot punt van aandacht bij casco-woningen: je dient wel kennis van zaken te hebben alvorens je aan een dergelijk project begint.
Heb je weinig tot geen kluservaring, dan zal je al gauw externe firma’s in moeten schakelen en dit kan hoog in de kosten lopen. Laat je dus altijd bijstaan door een expert, voordat je deze optie overweegt.
Ben je handig en klus je graag?
Dan is een casco-woning zeker en vast iets voor jou! Je bent weliswaar een stuk langer bezig voordat je de woning kunt betrekken, maar als het eenmaal af is, dan bezit je iets dat je helemaal zelf naar eigen smaak samen hebt kunnen inrichten.
Ben je benieuwd naar jouw financiële mogelijkheden? Contacteer dan WoonHypotheek. Wij kunnen alvast voor je aan de slag gaan met het berekenen van het bedrag dat je kunt besteden aan het kopen en verbouwen van een casco-woning. Dan weet je in ieder geval zeker dat je op safe speelt.
CONTACTEER ONS of
SIMULEER ONLINEMEER ADVIES IN FINANCIERING