Waarom kun je beter een huis huren dan kopen?

 • 12nov
  Gepost in financiering

  Voor veel mensen is het een levensdoel om eigenaar van een huis of appartement te worden. Hier zijn diverse redenen voor te benoemen, echter kloppen deze redenen allemaal wel? Zo zijn de meesten ervan overtuigd dat een eigen huis vooral zekerheid biedt. Anderen geloven dat ze absoluut een goede investering doen wanneer ze een huis kopen. En weer anderen ervaren een vorm van druk van buitenaf, bijvoorbeeld ouders die vinden dat je pas echt volwassen bent, wanneer je een huis bezit.

  Huren kan daarentegen ook veel voordelen opleveren! Ook al zien velen enkel nadelen wanneer ze over huren nadenken.
  Ben je momenteel aan het twijfelen, huren of kopen? Zou je graag willen weten of het voor jou misschien beter is om een huis te huren dan een huis te kopen? In dit artikel leggen wij enkele redenen aan je voor, die inderdaad kunnen betekenen dat huren voor jou nu de beste optie is.

  Het kopen van een woning brengt veel initiële kosten met zich mee. Wanneer je een huis daadwerkelijk aanschaft, dan kun je rekenen op een hele hoop kosten. Zoals:

  • Notariskosten en aktekosten
  • Makelaarskosten
  • Dossierkosten
  • Schattingskosten
  • Hypotheekkosten
  • Verplichte verzekeringen
  • Jaarlijkse belastingen

  Onderschat de kosten niet!

  Deze kunnen namelijk bijzonder hoog oplopen. Een woning bezitten kan stress en ook hoge onderhoudskosten veroorzaken. Wanneer je een huis koopt, moet er in vele gevallen nog het één en ander aan gebeuren. Renovaties, opknappen van ruimten enz. Daarnaast zal je ook al het onderhoud moeten verzorgen op eigen houtje. Wanneer je huurt, valt dit onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Een defect aan CV-ketel, lekkende dakgoot of vochtproblemen? Dit alles kan al snel enkele duizenden euro's kosten, een bedrag die niet altijd iederen op een spaarrekening heeft staan.

  Woning kopen? Minder vrijheid!

  Een huis kopen betekent ook, dat je minder bewegingsruimte hebt. Wanneer je een huis huurt kun je immers eenvoudig het huurcontract opzeggen, met inbegrip van een zekere opzegtermijn natuurlijk. Maar afstand doen van een koophuis lukt niet zo snel, je zult het namelijk eerst moeten verkopen of verhuren en dat kan een tijdje duren. Zeker in een onstabiele markt. Wil je nog gaan reizen in de toekomst? Dan kan huren een betere optie zijn.

  Waarom wil je eigenlijk kopen? Kun je niet beter huren?

  Hebben je ouders je altijd verteld dat het bezitten van een woning het hoogste goed is? Of hebben veel van je vrienden al een eigen huis en voel je druk? Omdat je niet over hetzelfde beschikt? Kijk altijd eerlijk naar wat jij zelf wilt. Een huis bezitten betekent echt niet, dat je ineens meer waard bent. Aan het einde van het verhaal ben jij degene die uitmaakt, wat voor jouw belangrijk is.

  Wanneer is huren financieel beter dan kopen?

  Ben je nog steeds aan het twijfelen? Dan is er een handig rekensommetje dat voor jou kan uitmaken, wat de beste optie is. Heb je bijvoorbeeld een mogelijk budget van 200.000 euro? Dan is het verstandig te kijken naar de zogeheten koop/huur ratio. Indien je eenzelfde huis kunt huren voor 1000 euro per maand, dan zal je in 16,7 jaar het koopbedrag hebben neergelegd aan huur. Volgens experts is dit het break-even punt: is de ratio van het huis dat je wilt lager dan 16,7 jaar? Dan is kopen verstandiger. Kun je langer huren dan 16,7 jaar zonder het koopbedrag neer te leggen? Dan is huren juist beter.

  Wil je graag advies omtrent de beste keuze voor jou?

  WoonHypotheek kan je op alle vlakken uitstekend bijstaan in je keuzeproces. Uiteraard zijn wij gespecialiseerd op het gebied van hypotheken, maar je kunt altijd bij ons terecht voor een eerlijk en onafhankelijk advies.

  Indien je dit wenst, kunnen wij jouw financiële situatie helder in kaart brengen en jou daarmee helpen jouw droomwoning te vinden.

  Vrijblijvend advies nodig? Bel op 0471/79.82.11 en wij plannen direct een afspraak met je in.


  CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

  MEER ADVIES IN FINANCIERING