Gepost in financieringEen eigen woning kopen doe je niet elke dag. Er komen veel twijfels, kopzorgen en vooral koudwatervrees bij kijken. Woningprijzen lijken bovendien steeds sneller te stijgen en dat maakt de aankoop niet bepaald makkelijker. Maar hoe weet je nu of je klaar bent om die grote stap ook echt te zetten? Hieronder zetten we de tekenen dat je klaar bent om een huis te kopen op een rijtje.
1. Je weet waar je wil wonen
Heb je jarenlang gestudeerd in een drukke studentenstad en wil je daar nu ook echt gaan wonen? Of snak je net naar rust en stilte en lijkt een huisje in je ouderlijk dorp of op het platteland je wel iets? Dan heb je de eerste stap al gezet om een huis te kopen.
Wanneer je een huis koopt, ben je verbonden aan een hypotheek die je doorgaans in 20, 25 of 30 jaar afbetaalt. Het is dus heel belangrijk dat je goed weet waar je wil gaan wonen. Eenmaal die beslissing genomen is, kan je met een gerust hart beginnen te zoeken naar je droomwoning en een bod uitbrengen wanneer je het juiste stekje gevonden hebt.
2. Je wil niet langer huren
Het doet pijn om maandelijks een aanzienlijk deel van je loon af te staan om de huur te betalen. Zo betaal je eigenlijk de hypotheek van iemand anders af. Vertik je het om nog langer huur te betalen? Dan ben je klaar om je zuurverdiende centen in je eigen woning te investeren.
Misschien blijf je een woning huren omdat je alleenstaand bent en wil je wachten met het kopen van een woning totdat je de liefde gevonden hebt. Laat dat je echter niet tegenhouden wanneer je de financiële middelen hebt om de huurmarkt vaarwel te zeggen.
Hoe vroeger je een huis koopt, hoe vroeger je je persoonlijke vermogen begint op te bouwen. De prijzen van woningen stijgen op lange termijn alleen maar. Hoe langer je wacht, hoe meer je dus zal moeten sparen. Er houdt je bovendien niets tegen om je woning terug te verkopen wanneer je samen met je grote liefde een eigen stekje wil kopen.
3. Je wil je eigen stempel drukken op je woning
Blijf je maar meubels verplaatsen in je huurhuis en heb je de huurbaas al proberen te overtuigen om de muren te schilderen? Of heb je zelfs al een moodboard gemaakt voor je eigen huis? Dan snak je naar de creatieve vrijheid die je enkel in je eigen huis hebt.
In je eigen huis kies je helemaal zelf welke delen je renoveert, welke elementen van het huis je wil behouden en in welke kleur je de muren wil verven. Kriebelt het om zelf te beginnen renoveren, dan ben je helemaal klaar om je eigen huis te kopen.
4. Je hebt een aardig spaarpotje bij elkaar gespaard
Een huis kopen kost natuurlijk geld. En dat is waarschijnlijk het grootste obstakel dat tussen jou en je eigen huis staat. Vooraleer je echt klaar bent om je eigen huis te kopen, moet je een aardig bedrag bij elkaar gespaard hebben.
Om te weten of je klaar bent voor je eigen huis, moet je eerst bereken hoeveel je precies bij elkaar moet sparen. Je kan in theorie tot 100% van de aankoopprijs van de woning lenen, maar de meeste banken zullen in de praktijk vragen om 10% van de aankoopprijs zelf te financieren en ook de notariskosten en registratierechten, opnieuw ongeveer 10% van de prijs van de woning, moet je zelf kunnen voorleggen. Daarnaast is het een goed idee om een financiële marge te voorzien om onvoorziene kosten te kunnen betalen. Een degelijke financiële buffer bij elkaar sparen is dus de boodschap.
5. Je hebt een stabiel inkomen
Om een lening te bemachtigen, moet je een stabiel inkomen hebben. Heb je een vast contract, dan zien ze je bij de banken graag binnenwandelen. Wie een tijdelijk contract heeft of zelfstandig is en een wisselend inkomen heeft, zal op iets meer weerstand botsen. Ben je freelancer of heb je een eigen onderneming gestart, dan moet je doorgaans 2 à 3 jaar inkomen kunnen voorleggen om een lening af te sluiten. De mogelijkheden bij verschillende banken vergelijken is de boodschap.
Bij Woonhypotheek beantwoorden we je vragen
Een eigen huis kopen is een grote stap. Ben je klaar om de stap te zetten, maar zoek je nog antwoorden op enkele vragen? Of wil je graag advies van een expert inwinnen over welke hypotheken voor jou mogelijk en financieel interessant zijn? We helpen je graag verder. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.
MEER ADVIES IN FINANCIERING