Wat is de beste looptijd voor een hypothecaire lening?

 • 21jan
  Gepost in financiering

  Eén van de factoren die van groot belang is bij het afsluiten van een hypotheek, is de looptijd. De looptijd zegt immers niet alleen iets over het aantal maanden dat je hypotheeklasten zult moeten betalen, maar ook de hoogte van die lasten. Tegenwoordig bestaat er redelijk wat flexibiliteit in hypotheken, veel meer dan vroeger. Toen betaalde je altijd hetzelfde bedrag en altijd dezelfde rente: dat is nu wel anders.

  Om voor jezelf te bepalen wat de beste looptijd voor een hypothecaire lening is, dien je eerst wat onderzoek te doen naar je mogelijkheden en inkomsten. In dit artikel willen wij je in ieder geval vast uitleggen hoe de looptijd van invloed is op je hypotheek, met welke factoren je rekening moet houden bij het bepalen ervan en hoe je daarbij hulp kunt vragen.

  Welke looptijd is het beste?

  Deze vraag kan niet zomaar worden beantwoord. De looptijd van elke hypotheek is namelijk afhankelijk van persoonlijke factoren en voorkeuren. Mensen die wat ouder zijn bijvoorbeeld, zullen een kortere looptijd hebben omdat ze niet meer 30 jaar kunnen werken. De bank wil dan geen risico nemen en kort de looptijd in, zodat de aanvrager nog beschikt over voldoende inkomsten aan het einde van de looptijd om de bedragen te betalen. De beste looptijd is in dit geval de kortste, om zekerheden te garanderen.

  Maar jonge mensen hebben juist weer baat bij een lange looptijd, zodat de kosten mooi kunnen worden verdeeld over 30 jaar. Je kunt zelfs een lager maandbedrag kiezen bij het afsluiten van je hypotheek, dat in de jaren erna steeds wat groeit. Je zal binnen je carrière waarschijnlijk ook groeien en zo groeien je kosten parallel met je mee. Een lange looptijd is in dit geval de verstandigste keuze.

  Hoe kies je de beste looptijd voor jezelf?

  Als je wilt weten welke looptijd voor jouw situatie gunstig is, dan dien je enkele zaken voor jezelf op papier te zetten:

  • Je huidige inkomsten en uitgaven
  • Hoeveel je de komende 5, 10, 15, 20, 25 en 30 jaar verwacht te verdienen
  • En hoeveel (meer) vaste lasten je verwacht te hebben in dezelfde perioden
  • Hoe lang je in een bepaalde woning wilt blijven wonen
  • Hoe stabiel je situatie is

  Als je op dit moment over veel geld beschikt, dan kan het slim zijn om een korte looptijd te hanteren en wat meer te betalen per maand. Dan ben je zo snel als mogelijk van de lening af en betaal je minimaal aan rente. Als starter op de markt zal de situatie hoogstwaarschijnlijk omgedraaid zijn en zal je nu niet zo veel verdienen, maar in de toekomst geleidelijk meer. Zo zijn er meerdere scenario’s denkbaar waarin je zelf veel invloed kunt uitoefenen op de aflossing van de hypothecaire lening en jouw financiën.

  WoonHypotheek vindt de beste hypotheek voor jou

  Niet alleen de looptijd, maar ook de rentevoet is van invloed op de manier waarop je je hypotheek afbetaald. Wil je meer informatie over jouw mogelijkheden? Of wil je graag advies over de best passende looptijd bij jouw situatie? Bel ons dan meteen en wij plannen een intakegesprek met je in, waarin we je alles vertellen dat je wilt weten.

  MEER ADVIES IN FINANCIERING