Wat is een overbruggingskrediet en waar dient dat voor?

 • 10apr
  Gepost in financiering

  Wil je binnenkort je woning verkopen, misschien omdat je ergens anders wilt wonen? Of omdat je al een andere droomwoning hebt gevonden? In dat geval is het verstandig om na te denken over een overbruggingskrediet. Hiermee kun je onder meer voorkomen, dat je nieuwe huis aan een ander verkocht wordt omdat jij je huidige woning nog niet hebt kunnen verkopen.

  Met een overbruggingskrediet zorg je voor voldoende budget voor een aankoop van je nieuwe woning, terwijl je rustiger kan wachten totdat je huidige woning is verkocht. In dit artikel bieden wij wat meer informatie over het overbruggingskrediet, voor wie dit geschikt is en waar je rekening mee dient te houden wanneer je een overbruggingskrediet afsluit.

  Specifieke kenmerken van het overbruggingskrediet

  Een overbruggingskrediet zit iets anders in elkaar dan een reguliere hypothecaire lening. Deze lening wordt namelijk overlegd op basis van de geschatte waarde van de woning, waarin je nu leeft. Zodoende ben je in staat om tegelijkertijd een nieuwe woning aan te kopen. Totdat je oude woning verkocht is, betaal je alleen rente over het overbruggingskrediet. Een overbruggingskrediet is wel redelijk flexibel: hieronder hebben we enkele kenmerken op een rij gezet.

  Niet elk bedrag komt in aanmerking voor een overbruggingskrediet

  Niet alle banken lenen kleine sommen. Indien je slechts een klein bedrag nodig hebt, dan kan het zijn dat sommige banken je dit niet willen overleggen. Het maximumbedrag is in ieder geval altijd de huidige geschatte waarde van je woning.

  Vaste of variabele rentevoet

  Je kunt bij een overbruggingskrediet wel kiezen tussen een vaste en een variabele rentevoet. Gelet op de korte looptijd van deze lening is de keuze voor een variabele rentevoet verstandig, als de intresten op dat moment laag zijn. Houd er wel rekening mee, dat het even kan duren voor je woning is verkocht. Als de prognoses slecht zijn, dan ben je allicht beter af met een vaste rente.

  Let ook goed op de maximale looptijd

  Wanneer je gaat shoppen voor een overbruggingskrediet, dan is het raadzaam bij banken na te gaan hoe lang de maximale looptijd is. Wanneer je verwacht dat het even kan duren voor je huidige woning is verkocht, dan is het slim om een wat langere looptijd te hanteren zodat je niet alsnog in betalingsproblemen terecht komt.

  Wat zijn de voor- en nadelen van een overbruggingskrediet?

  Wanneer je een overbruggingskrediet af wil sluiten, dan zitten hier zoals altijd wat voor- en nadelen aan vast.

  • Het grootste voordeel is natuurlijk de financiële ruimte die je ervoor krijgt en het feit, dat je een nieuwe woning kunt kopen.
  • Wil je graag snel verhuizen? Dan is dit een uitstekende oplossing.
  • Ook kun je wat langer wachten met de verkoop van je woning en dit betekent, dat je mogelijk een hoger bod krijgt. Een beetje geduld brengt vaak op de langere termijn hogere verdiensten op.

  Eventuele nadelen van een overbruggingskrediet zijn dat het wel noodzakelijk is dat je oude woning binnen de gestelde termijn wordt verkocht. Anders kan de rente stijgen nadat de termijn is verlopen. Je kunt dit vaak wel opvangen met een verlenging, maar informeer goed vooraf bij de bank of dit mogelijk is. Daarnaast komen leningen waarover je alleen rente betaalt niet in aanmerking voor belastingvermindering.

  Wil je meer weten over jouw mogelijkheden? Neem dan snel contact op met WoonHypotheek en wij vertellen je graag meer over het overbruggingskrediet.

  MEER ADVIES IN FINANCIERING