Wat is Hamsterhuren? En is het voordelig?

 • 5jun
  Gepost in financiering

  Wat is Hamsterhuren en is het voordelig?

  Onlangs is er een nieuw concept in het leven geroepen: Hamsterhuren. Dit is speciaal voor huurders die in de toekomst wel graag een huis willen aanschaffen, maar op dit moment nog niet voldoende (eigen) financiële middelen hebben. Een gemiddelde eigen inbreng bedraagt immers 20% van de waarde van een gewenste woning. Maar niet iedereen kan dit zomaar overleggen.

  Hamsterhuren voorziet in een model, waarbij je de huur die je gedurende maximaal 5 jaar lang hebt betaald als eigen inbreng mag rekenen. Men zegt wel eens dat huren eigenlijk hetzelfde is als geld in het water gooien, maar in dit geval is dat dus niet meer zo! Daarnaast krijg je maar liefst tien jaar bedenktijd vanaf het moment dat je de woning huurt, je hebt dus geen verplichting tot aankoop. In dit artikel zetten wij de troeven van Hamsterhuren voor je op een rijtje.

  Voor wie is Hamsterhuren precies bedoeld?

  Het mooie aan Hamsterhuren is: iedereen kan deelnemen. De enige voorwaarde is dat je netjes je huur kan en zal betalen, maar dat geldt natuurlijk in elke situatie. Er zijn met de dag meer woningen beschikbaar die deelnemen aan Hamsterhuren, dus het wordt steeds gemakkelijker om een huis te vinden dat bij je wensen aansluit.

  Komen alle woningen in aanmerking voor Hamsterhuren?

  Doorheen heel België zijn Hamsterhuurwoningen beschikbaar. Dit betreft zowel appartementen als gezinswoningen; het aanbod groeit gestaag. De huizen worden wel geselecteerd op enkele criteria zoals kwaliteit, duurzaamheid en bouwkundige staat. Dit is vooral om ook de toekomstige koper te beschermen, anders riskeer je jarenlang geld in een woning te steken die dit achteraf niet waard blijkt te zijn. Daarom gaat het in veel gevallen om nieuwbouwwoningen.

  Je huurt niet meer: je spaart!

  Wanneer je eenmaal een leuke woning op het oog hebt en deze wilt betrekken, dan zal de optie tot toekomstige koop worden opgenomen in een overeenkomst. De prijs van de woning wordt in deze overeenkomst vastgelegd voor de komende tien jaar, zodat je hier vast zekerheid over hebt. En in de jaren naar de koop toe spaar je eigenlijk gratis het bedrag bij elkaar, terwijl je normaliter huur zou betalen én ernaast zou moeten sparen voor een eigen inbreng. Zo wordt je leven er een stuk leuker op.

  Je hoeft niet nu al te besluiten om de woning in een later stadium te kopen

  Je hebt de komende 10 jaar nog de optie om wel of niet eigenaar te worden. Indien je hiervoor kiest, dan kun je maximaal vijf jaar aan huur inbrengen. Betaal je bijvoorbeeld 750 euro huur, dan is dat na vijf jaar een bedrag van 45.000 euro geworden. Met een gemiddelde eigen inbreng van 20% betekent dit, dat je een woning van 225.000 euro kunt kopen. Zonder dat je ernaast hebt moeten sparen; ideaal. Koop je het huis niet? Dan wordt het gezien als een normale huurconstructie en heb je dus gewoon huur betaald.

  Hoe kan je Hamsterhuurder worden? WoonHypotheek helpt je graag een handje

  Om deel te nemen aan dit concept, kun je op deze pagina zoeken naar je gewenste gemeente en je aldaar inschrijven. Momenteel is de vraag ietwat groter dan het aanbod, maar Hamsterhuren is natuurlijk nog redelijk nieuw dus dit zal snel rechttrekken.

  Je kunt trouwens ook direct even contact opnemen met WoonHypotheek, om te bepalen wat voor jou een goed maandelijks bedrag is. Zo weet je zeker dat je over enkele jaren de trotse bezitter van een eigen woning kunt worden!

  MEER ADVIES IN FINANCIERING