Wat kost het precies om een huis te laten slopen en opnieuw te bouwen?

 • 15feb
  Gepost in financiering

  Wil je een woning aanschaffen, maar wil je ook graag iets totaal unieks? Het is de droom van velen om vanuit de grond een huis op te bouwen, echter de prijs van de grond in België is behoorlijk opgelopen. In bepaalde gevallen kan het daarom interessant zijn, om een wat ouder pand te kopen welke je vervangt met een zelfgebouwde woning. In dit artikel bieden wij iets meer informatie over deze optie.

  Wat dien je als eerste te doen?

  Wanneer je besluit een woning te willen slopen, dan zal je altijd eerst een sloop- of omgevingsvergunning aan moeten vragen bij je gemeente. Indien je dit niet doet, dan kun je een fikse boete riskeren in bepaalde gevallen. Niet alle woningen mogen namelijk zonder meer gesloopt worden, zoals historische panden en monumenten.

  Daarna is het zaak om bij een geschikt bedrijf een offerte op te vragen voor de sloopwerken. Enkel in het geval van panden die groter dan 5.000 m3 zijn, dien je tevens een zogeheten sloopopvolgingsplan te laten opstellen door een architect of aannemer.

  Met welke kosten moet je rekening houden?

  Indien je de eerste stappen hebt genomen en een plan wilt opstellen voor de sloop, dan dien je met vele zaken rekening te houden. Het is zo goed als onmogelijk om vooraf een kostenplaatje op te geven, omdat elke klus uniek is. Er zijn wel bepaalde factoren die meespelen bij het bepalen van de kostprijs:

  • Allereerst heeft de grootte van een woning uiteraard veel invloed op de sloopprijs. Hoe groter de woning, hoe meer werkzaamheden en ook afval.
  • Wil je ook de fundering slopen? Dan zal de prijs ook hoger liggen.
  • De bereikbaarheid van de woning heeft ook invloed op de prijs, omdat het vanzelfsprekend gemakkelijker is om een goed bereikbaar pand te slopen.
  • Heb je asbest in je pand? Dit betreft een giftig materiaal, waardoor een alternatieve verwerkingsroute dient te worden genomen. Vooral zogeheten niet-gebonden asbest kan de prijs veel hoger maken en in sommige gevallen zelfs verdubbelen.
  • De materialen waarvan je woning is vervaardigd spelen ook een grote rol bij het bepalen van de prijs, daarnaast ook zaken zoals het aantal ramen en kozijnen dat je woning heeft. In het algemeen geldt: hoe meer materialen je woning bevat, hoe duurder de sloop zal uitvallen.
  • Bevat je woning isolatie? Dan zal dit ook de prijs enigszins opdrijven. Oudere panden zijn veelal goedkoper te slopen, omdat er simpelweg minder materialen werden gebruikt.
  • Indien je woning veel recycleerbaar materiaal bevat, dan zal de sloop ook duurder uitpakken. Dit komt door het feit, dat zulke materialen niet zomaar mogen worden weggegooid. Uiteraard is dit wel een pluspunt voor het milieu!

  WoonHypotheek kan je financiële plaatje in kaart brengen

  Indien je graag meer wilt weten over de mogelijkheden van het slopen en heropbouwen van een woning, dan kunnen wij je vast van gedegen financieel advies voorzien. Van meerdere sloopbedrijven hebben wij vernomen, dat de gemiddelde sloopprijs voor een woning met drie slaapkamers tussen 7.500 en 10.000 euro ligt. Wij kunnen je in ieder geval de kans bieden, om dit middels een hypothecair krediet realiseerbaar te maken. Contacteer ons gerust voor de mogelijkheden.

  MEER ADVIES IN FINANCIERING