Welke kosten bestaan er bij het verkopen van je woning voor je een nieuwe woning kan kopen?

 • 25jun
  Gepost in financiering

  Zodra je besluit je woning te verkopen, dan komt er een grote hoeveelheid informatie op je af. Je zult heel wat diverse zaken moeten regelen, zoals het online zetten van je woning, bezichtigingen plannen en waarschijnlijk ook het nodige extra onderhoud aan je woning. Gelukkig kun je met de meeste taken gemakkelijk bij een verkoopmakelaar terecht, want die specialisten weten als geen ander hoe je succesvol je pand kunt verkopen.

  Maar aan de verkoop zijn ook kosten verbonden. Niet alleen kosten voor de verkoop zelf, maar ook voor renovaties, documenten en mogelijkerwijs ook een boete indien je je huidige hypotheek te vroeg aflost. Om je een beetje op weg te helpen, vind je hierbij de reguliere kosten waar je altijd rekening mee moet houden als je je woning verkoopt.

  Kosten voor eventuele renovaties

  De eerste kosten die je zult maken, zijn meestal kosten voor onderhoud en renovatie van je woning. Misschien zijn bepaalde onderdelen van je woning gedateerd, of heb je her en der last van vochtplekken?

  Je doet er goed aan om zulke zaken voor de verkoop in orde te maken, want dit kan enorm schelen voor de potentiële prijs die je voor je woning kunt krijgen. Vraag zeker ook je verkoopmakelaar om advies; hij of zij kan je vaak goed op weg wijzen met mogelijke verbeterpunten. Het bedrag dat je hier aan uit geeft beslis je uiteindelijk wel geheel zelf.

  Het energieprestatiecertificaat (EPC)

  Elke woning die wordt verkocht dient over een EPC-attest te beschikken. Dit is een document dat door een expert wordt opgesteld, dat aangeeft hoe energiezuinig je woning is. De waardering begint bij G (heel slecht) en heeft als beste resultaat A (erg goed).

  De prijs voor het EPC varieert trouwens wel en is onder meer afhankelijk van de grootte van je woning, hoeveel gevels je hebt en andere zaken die invloed hebben op de energieprestatie van je woning. Meestal ligt het bedrag tussen 250 en 750 euro.

  De kosten voor de verkoop van de woning

  De manier waarop je je woning te koop zet bepaalt hoeveel kosten je maakt voor de verkoop. Indien je een verkoopmakelaar inhuurt, dan dien je rekening te houden met een percentage rond 2% tot 5% van de uiteindelijke verkoopprijs. Verkoop je je huis via een openbare verkoop, dan stijgt het percentage naar ongeveer 15%.

  Je kunt ook alles zelf doen; hou er dan wel rekening mee dat je erg veel tijd kwijt zult zijn aan alle taken. Bedenk van tevoren goed, of je dit wel aan kan in verband met werk en andere verplichtingen.

  De meerwaardebelasting en kosten voor het vervoegd terugbetalen van je hypotheek

  Een extra kostenpost waar je rekening mee kunt houden, betreft het vervroegd verkopen van je woning. Wanneer je je huidige woning vijf jaar geleden of eerder hebt aangeschaft, dan dien je zogeheten meerwaardebelasting te betalen.

  Deze bedraagt 16,5% op de meerwaarde van je woning. Dit wordt afgetrokken van de verkoopprijs. Daarnaast kun je ook met wederbeleggingskosten worden geconfronteerd, indien je een hypotheek hebt. Deze kosten zijn ongeveer gelijk aan drie tot zes maanden interest over je hypotheek.

  WoonHypotheek helpt je met je financiële mogelijkheden

  Wil je je woning verkopen en heb je al een nieuw pand op het oog? Of heb je gewoon behoefte aan duidelijk financieel advies? Neem dan gerust contact op met WoonHypotheek. Wij kunnen samen met jou alle mogelijkheden op een rij zetten, zodat je succesvol je huidige woning kunt verkopen én direct een nieuw pand kunt betrekken.

  MEER ADVIES IN FINANCIERING