3 tips voor de aankoop van een appartement

 • 14jan
  Gepost in fiscaliteit

  De aankoop van een appartement als investering wordt meer en meer gezien als een volwaardig alternatief tegenover het spaarboekje en andere beleggingen.
  Houd echter rekening met volgende tips wanneer u wil investeren in een appartement. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

  1. Investeer in een goed verhuurbaar appartement

  Ongeveer 2.300.000 Belgen zijn single. Het aantal inwoners van steden als Antwerpen en Brussel blijft toenemen. Ongeveer de helft van de mensen die in steden wonen, woont in een appartement. De vraag naar kleinere woningen, zoals 1- en 2-slaapkamer appartementen zal alleen maar blijven toenemen. Een appartement in die categorie is in dat opzicht een goede investering.


  2. Investeer in een appartement met een goede ligging

  Wanneer u een appartement als investering wil kopen, is de ligging van het appartement van cruciaal belang. De meerwaarde van uw belegging wordt immers bepaald door de huurprijs of latere verkoopprijs van het vastgoed. Ligt uw appartement op een goede locatie, dan zullen er altijd potentiële huurders of kopers zijn.
  Dé toplocaties voor een appartement zijn stadscentra, de stadsrand van grote steden met een vlotte toegang naar het openbaar vervoer of autostrades en uitvalswegen, toeristische plaatsen en locaties met bouwbeperking. Een appartement dat gelegen is in een van deze plaatsen is sowieso een goede belegging.


  3. Investeer in een appartement met weinig algemene kosten

  Er komen bepaalde kosten bij een appartement kijken, al verschillen deze van gebouw tot gebouw. Een vastgoed in een appartementsgebouw is steeds gebonden aan algemene kosten die te maken hebben met het onderhoud van de (eventuele) lift, tuin, het poetsen van de gemeenschappelijke delen zoals de trappenhal en gang, de syndicus, de blokpolis… Deze kosten zijn bepaald in de algemene vergadering van mede-eigenaars. Deze kunnen dus niet zomaar eenzijdig veranderd worden. Vooraleer u een appartement koopt, is het met andere woorden erg belangrijk dat u een duidelijk zicht hebt op deze kosten. De syndicus kan u een overzicht geven van periodieke afrekeningen van de lasten van de voorbije twee jaar, net als een afschrift van de meest recente balans die door de algemene vergadering van mede-eigenaars werd goedgekeurd.

  Daarnaast zijn er ook nog de onderhoudskosten, afhankelijk van de ouderdom van het gebouw en het appartement. In het algemeen zullen deze kosten bij een nieuwbouwappartement lager zijn. Gemiddeld gesproken moet een appartementsgebouw na ongeveer 20 jaar grondig gerenoveerd worden. Deze kosten worden doorgerekend naar alle mede-eigenaars. Bij een nieuwbouwappartement zijn deze onderhoudskosten de eerste jaren dus eerder beperkt. Er is geen lift, dak of gevel dat dringend aan vernieuwing toe is.


  Bent u ervan overtuigd dat investeren in een appartement de ideale belegging is? Hebt u vragen over de mogelijkheden van een lening?
  Contacteer ons op 0471/79 82 11 of via het contactformulier. Onze medewerkers helpen u graag verder bij uw zoektocht naar de goedkoopste lening.
  Wil u een concrete berekening op maat voor het voordeligste woonkrediet? Doe hier de berekening.

  CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

  MEER ADVIES IN FISCALITEIT