Biedt de woonbonus ook fiscale voordelen voor een tweede woning?

 • 9jan
  Gepost in fiscaliteit

  Ben je van plan een tweede woning aan te schaffen? Misschien een vakantiewoning aan zee? Of wil je je spaargeld investeren in vastgoed?

  Een tweede woning was lang fiscaal niet bijzonder aantrekkelijk, omdat een dergelijke vorm van vermogen door de fiscus behoorlijk werd afgestraft.
  Tegenwoordig ziet het er een klein beetje gunstiger uit, voornamelijk omdat de regelgeving rond de Vlaamse woonbonus gewijzigd is. In dit artikel lees je hoe de vork precies in de steel zit. 

  Wat is de woonbonus?

  De woonbonus bestaat sinds 2005 en werd in het leven geroepen om particulieren sneller te overtuigen een eigen woning aan te schaffen, in plaats van te huren. Concreet betekende de woonbonus een belastingvermindering op een basisbedrag van 2.280 euro, aangevuld met 760 euro gedurende de eerste 10 jaar van de woonhypotheek, en nog eens 80 euro bij meer dan 3 kinderen ten laste. Op deze basisbedragen gold een belastingvermindering van 30% - 50%, afhankelijk van je inkomen

  In 2015 werd het basisbedrag in een eerste herziening gewijzigd, van 2.280 euro naar 1.520 euro. De andere twee bedragen bleven identiek. Het percentage aan voordeel werd tevens vastgezet en was niet meer variabel: naar 40%.

  De woonbonus gold echter enkel voor de eerste en enige woning.
  Sinds januari 2016 werd de woonbonus omgevormd tot de geïntegreerde woonbonus. De bedragen van 2015 bleven behouden, maar nu kan de woonbonus ook toegepast worden bij de aankoop van een tweede, derde,... woning.

  De voordelen van de geïntegreerde woonbonus

  Heb je meerdere woningen, dan kun je dus op jaarbasis over een bedrag van 1.520 euro 40% belastingvoordeel aftrekken. Belangrijk is wel te noteren dat enkel het basisbedrag kan gebruikt worden voor je tweede, derde of verdere woningen, en niet het bijkomende voordeel van 760 euro of 80 euro. 

  Deze regeling geldt niet alleen in België, maar in alle landen binnen de Europese Economische ruimte. Dus ook voor bijvoorbeeld een vakantiewoning in warm land! 

  Voordelen vanuit het lange termijnsparen en interesten

  Naast de woonbonus kent de geïntegreerde woonbonus nog twee extra voordelen voor niet-enige eigen woningen. Deze zijn vastgesteld vanuit de federale overheid en gelden dus niet enkel geldig in het Vlaamse gewest. Wanneer je een lening afsluit voor een huis waar je niet zelf in zult wonen, dan mag je de interest op de hypothecaire lening aftrekken van het inkomen van je onroerend goed. Ook kun je fiscale voordelen behalen met de terugbetalingen van kapitaal.

  Wil je wat extra hulp bij het bepalen van jouw financiële voordelen?

  Fiscaliteit is geen gemakkelijke materie, net als alles dat komt kijken bij het afsluiten van een hypothecair krediet. Wil je er zeker van zijn dat je geen fiscale voordelen over het hoofd ziet? Neem dan direct contact op met WoonHypotheek. Onze ervaren adviseurs weten precies waar je op moet letten, om van elke regeling optimaal gebruik te kunnen maken. Neem nu contact met ons op!

  MEER ADVIES IN FISCALITEIT