De nieuwe registratierechten: wat verandert er?

 • 13feb
  Gepost in fiscaliteit

  Vlaanderen past in de loop van 2018 de regeling van de registratierechten aan. Wat verandert er precies? 
  Als je een huis wilt kopen, dan ben je er ongetwijfeld van op de hoogte dat je meer betaalt dan alleen de vraagprijs. Je hebt als koper met diverse andere kostenposten te maken, die bijgeteld moeten worden bij de aankoopprijs. Veruit de grootste kostenpost betreft de registratierechten.

  Op dit moment wordt de hoogte van de registratierechten bepaald door het Kadastraal Inkomen (KI) van een woning. Ligt dit boven de 745 euro, dan betaal je 10% registratierechten. Onder dit bedrag val je onder het klein beschrijf en betaal je de helft: 5% registratierechten. Daarnaast zijn er nog enkele speciale regelingen. Heb je bijvoorbeeld meer dan 3 kinderen, dan kun je ook met een hoger KI aanspraak maken op het klein beschrijf.
  Binnenkort zullen al deze regelingen vervallen en vervangen worden door één tarief: 7%.

  De registratierechten worden 7%

  In het nieuwe stelsel is de hoogte van de registratierechten dus altijd gelijk: 7%. In theorie. Er wordt immers voorzien in compensatiemogelijkheden voor bescheiden woningen. Als bescheiden woningen worden huizen aangemerkt van 200.000 euro of minder. Deze compensatie bestaat uit een vrijstelling op de eerste schijf (tot 80.000 euro). Dit betekent een korting van 5600 euro.

  Als je ook nog eens binnen de 5 jaar na aanschaf van de woning een ingrijpende energetische renovatie uitvoert, dan hoef je slechts 6% in plaats van 7% te betalen. Het moet dan wel gaan om een renovatie die leidt tot isolatie van minimaal 75% van de buitenschil van je woning.

  Extra korting voor bescheiden gezinswoningen

  Zoals eerder genoemd kun je bij de aanschaf van een bescheiden woning rekenen op een korting van 5600 euro. Betaal je 6% registratierechten, dan is de korting in totaal 4800 euro. In alle kernsteden is de maximum woningwaarde iets omhoog gebracht, namelijk naar 220.000 euro in plaats van 200.000. Om dit grensbedrag te berekenen, moet je de som van de overeengekomen prijs én de lasten in aanmerking te nemen.

  Ingrijpende energetische renovatie

  Je kunt de registratierechten met een procent verkleinen, indien je binnen 5 jaar na de aankoop van de woning een zogeheten ingrijpende energetische renovatie laat uitvoeren. Een renovatie wordt als ingrijpend energetisch gezien, indien je een specifieke installatie geheel laat vervangen die ervoor bedoeld is een binnenklimaat te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming, koeling en luchtcirculatie. Verder minimaal 75% van je woning geïsoleerd zijn.

  Bij welke verkopen is de nieuwe registratieregeling niet van toepassing?

  Bovenstaande tariefwijziging geldt in elk geval alleen voor gezinswoningen met een woonbestemming. Bedrijfspanden en –vastgoed, bouwgrond en tweede of derde huizen blijven onder het oude tarief van 10% registratierechten. Een uitzondering is het kopen van een woning, waarbij de koper zichzelf verbindt om het huis binnen drie jaar te huur aan te bieden, Dit dient dan middels een huurovereenkomst te gebeuren met een sociaal huurkantoor en voor een periode van minimaal 9 jaar.

  Is de nieuwe registratielening voordeliger? 

  Is deze nieuwe registratieregeling ook voor jou voordeliger? Algemeen geldt dat wanneer je nu onder het klein beschrijf valt, het hoogstwaarschijnlijk verstandig is om nog voor de ingang van de nieuwe regeling een huis te kopen.
  Wens je meer informatie en wil je graag exact weten wat voor jou het voordeligst is? Neem dan nu contact op met WoonHypotheek. Wij helpen je meteen verder en voorzien je van duidelijk en helder advies.

  MEER ADVIES IN FISCALITEIT