Geen woonbonus meer: is een huis kopen nog interessant?

  • 24jun
    Gepost in fiscaliteit

    Een tijd geleden, op 1 januari 2020, werd de Vlaamse Woonbonus afgeschaft. Dat heeft bij veel mensen voor lichte paniek gezorgd, want het is juist de woonbonus die extra fiscale mogelijkheden bood voor mensen om een huis aan te schaffen. Dit heeft onder meer geleid tot een stijging in het aantal aangekochte huizen net voor het einde van het jaar, zodat men nog van de fiscale voordelen kon genieten.

    Maar nu de woonbonus is afgeschaft; is het dan nog wel slim om een woning te kopen? Is het überhaupt nog interessant om een woning te bezitten, of kun je beter kiezen voor een huurwoning? In dit artikel lichten wij enkele details betreffende de veranderingen toe. Daarnaast kun je voor jezelf dan beter besluiten, wat de beste optie voor jou is.

    Wat hield de Vlaamse Woonbonus precies in?

    Voor 1 januari 2020 kon iedereen in Vlaanderen aanspraak maken op de Vlaamse Woonbonus. Dit betrof een fiscaal voordeel gedurende de gehele looptijd van de hypothecaire lening. Dit kon al snel oplopen tot ruim duizend euro per jaar, dus dat scheelt natuurlijk enorm op de kosten voor je hypotheek. De Vlaamse overheid heeft echter besloten om de woonbonus af te schaffen en in plaats daarvan de registratierechten te verlagen.

    Krijg je nu nog een korting op het kopen van een woning?

    Op 1 januari 2020 heeft de overheid ter compensatie de registratierechten voor de aankoop van je eerste en enige eigendom verlaagd van 7% naar 6%. Wanneer je meer dan één huis wilt kopen, dan geldt voor alle opeenvolgende panden het reguliere percentage van 10%. Vanzelfsprekend is deze korting een stuk lager en minder voordelig, dan de eerdere woonbonus.

    Wat was de motivatie voor het afschaffen van de woonbonus?

    Het belangrijkste motief van de overheid om de woonbonus af te schaffen betrof het feit, dat de woonbonus de prijzen van vastgoed structureel liet stijgen. In 2019 stegen de prijzen voor woningen bijvoorbeeld nog steeds met 3,6%. Voor appartementen betrof dit maar liefst 3,8%. Door de bonus af te schaffen, meent de overheid het gemakkelijker te maken voor starters en woningzoekenden om voor een schappelijke prijs een woning te kunnen kopen. Experts menen dat de prijzen voor woningen inmiddels inderdaad een beetje zijn gedaald.

    Hoe staat het nu met de rentevoet?

    Of je nu overgaat tot kopen of niet; de woonbonus is er inmiddels niet meer. Een lichtpuntje is daarentegen, dat de rentevoeten nog steeds laag zijn en zelfs nog iets verder zijn gedaald. Het scherpste tarief dat wij in de laatste periode zijn tegengekomen, betreft een rentevoet van 1,13%. Dat is in verhouding tot eerdere rentevoeten historisch laag. Indien je graag een woning wilt kopen en er financieel gezond bij zit, dan is het kopen van een woning nog steeds een lucratief idee.

    Heeft het dan nut om nu een woning te kopen?

    Indien je wilt weten of je in aanmerking komt voor de aanschaf van een woning, dan kun je altijd contact opnemen met WoonHypotheek. Wij kunnen door middel van een simulatie precies voor je berekenen wat je mogelijkheden zijn. Daarnaast kunnen wij je ook perfect assisteren bij het vinden van de best passende hypotheek voor jou. Wil je meer weten? Bel ons meteen en wij plannen direct een vrijblijvende afspraak met je in.

    MEER ADVIES IN FISCALITEIT