Hypothecaire lening of huur betalen?

 • 21feb
  Gepost in fiscaliteit

  Sterke stijging vastgoed, nu ook voor huur?

  Spaarboekjes brengen weinig op en de financiële markten zijn wisselvallig. Vastgoed is dan een veilige haven als u als particulier rendabel wilt beleggen. Maar u moet wel een flinke duit op zak hebben. Bovendien blijven de vastgoedprijzen stijgen: tussen 2001 en 2011 met liefst 106%. De huurprijzen stegen minder in dezelfde periode: met ‘maar’ 20%. Huren dan maar?

  Inflatie speelt in de kaart van de koper

  Een woning wordt meer waard en toch blijven de leninglasten op hetzelfde peil (als u kiest voor een vaste rente). Ook uw loon zal door de inflatie stijgen. Gevolg: u betaalt door deze combinatie na enige tijd minder terug aan de bank. Huurt u? Dan speelt het omgekeerde effect. Omdat uw huurt wordt geïndexeerd, betaalt u daarvoor na verloop van tijd meer.

  Hoeveel geld om een woning aan te kopen?

  Hoeveel geld kunt u uitgeven voor de aankoop van een woning? Dit is een handige formule: 9 x (nettojaarinkomen - 14.000 euro). Stel dat uw gezin een nettojaarinkomen van 50.000 euro heeft, kunt u 324.000 euro uitgeven aan de aankoop van uw woning. Omgerekend: 9 x (50.000 - 14.000 euro).

  Denk aan de fiscale extra’s

  Koopt u een woning? Denk er ook aan dat u elk jaar 2200 euro kunt aftrekken van de intresten, de kapitaalaflossingen en de schuldsaldoverzekering van een hypothecair krediet – tenminste als het uw eigen en enige woning is. Bovendien is dat nog maar een van de voordelen die u geniet.


  Wilt u weten wat in uw situatie de voordeligste formule voor een hypothecaire lening is?
  Neem contact op met uwkrediet.be en leg ons uw situatie uit. Wij dokteren voor u een ijzersterke oplossing uit.


  MEER ADVIES IN FISCALITEIT