Is een woning kopen een goede investering?

 • 2aug
  Gepost in fiscaliteit

  We ondervinden het al langer: geld op een spaarrekening brengt niets meer op. Dit heeft alles te maken met de lage rente in Europa, veroorzaakt door de Europese Centrale Bank. Het rendement zakt bij de meeste banken tot onder de 1%. En ook beleggingen in bijvoorbeeld obligaties leveren in de meeste gevallen heel weinig op. Vastgoed wint daarom al maanden aan populariteit. Is dat een goede ontwikkeling en is het raadzaam om nu een woning te kopen als investering?

  Er valt veel te zeggen voor een investering in vastgoed. Diezelfde lage rente die verantwoordelijk is voor een lage opbrengst van het spaarboekje, zorgt ook voor een goedkopere hypotheek. De lage rente heeft namelijk direct invloed op de hypotheekrente, die nu ook daalt. Het kopen van een woning kan dus een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld een paar jaar geleden toen de rente nog hoger stond.

  Bovendien heeft vastgoed een prima reputatie. Veel vastgoedexperts prijzen onroerend goed vanwege het waardevaste karakter, waardoor het in de meeste gevallen mogelijk is om een prima rendement te genereren in een aantal jaar.

  Onroerend goed als langetermijnbelegging

  Als we kijken naar de historische gegevens, mogen beleggers rekenen op een gemiddelde vastgoedstijging van zo’n 5% per jaar. Het ene jaar kan dit iets meer zijn dan het andere jaar. Daarom spreken we ook van een gemiddelde. En als dit gemiddelde wordt doorgetrokken, verdubbelt de waarde van een woning in ongeveer twee decennia.

  Dit klinkt natuurlijk heel mooi, maar ook Vadertje Staat wil graag meeprofiteren van uw kunsten als vastgoedinvesteerder. Wie bijvoorbeeld binnen 5 jaar een woning verkoopt, mag 16,5% van de meerwaarde afdragen aan de fiscus. Wie de smaak te pakken heeft gekregen en op regelmatige basis huizen koopt en verkoopt, wordt gezien als een vastgoedmakelaar en mag dan eveneens een meerwaardebelasting betalen.

  Huurinkomsten

  Als u een huis koopt als investering betekent dat niet dat u alleen geld kan verdienen zodra de woning in waarde stijgt. Naast de meerwaarde, kan u ook inkomsten genereren met het verhuren van de woning. De rendementen op de aankoopprijs kunnen verschillen, maar in veel gevallen kan u toch 4 tot 6% op jaarbasis genereren met de verhuur van uw woning.

  Met deze extra inkomsten, komen wel wat lasten. Zo moet u ook over de huurinkomsten een deel aan de fiscus afdragen en bent u verantwoordelijk voor reparaties en vernieuwingswerken.

  Er komt heel wat kijken bij een vastgoedinvestering. Aan de andere kant mag duidelijk zijn dat rendementen van ongeveer 5% per jaar aan waardestijging en mogelijk een extra rendement in de vorm van huurinkomsten, veel beter zijn dan de rente op een spaarboekje of in obligaties. Altijd al een titel als huiseigenaar geambieerd? Dan kan dit wel eens een heel mooi moment zijn.

  Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak een afspraak met een hypotheekexpert en neem contact op met woonhypotheek.be.

  MEER ADVIES IN FISCALITEIT