Moet je vast werk hebben om een huis te kopen? Lening met tijdelijk contract?

 • 2okt
  Gepost in fiscaliteit

  Je hebt het waarschijlnijk al veel gehoord: dat de beste manier van leven inhoudt dat je een goede en vaste baan hebt. Dus hup studeren en daarna een werkgever vinden, die je voor onbepaalde tijd aanneemt. Maar steeds meer (jonge) mensen beseffen, dat ze helemaal niet op deze manier willen leven. Het heeft iets beklemmends en statisch. Daarnaast is de realiteit tegenwoordig dat veel werkgevers geen vaste contracten meer verstrekken.

  Hierdoor zijn er steeds meer mensen aan de slag als freelancers met onregelmatige werktijden of tijdelijke contracten. Ben jij één van deze types?

  Dan vraag je je vast af, of het voor jou mogelijk is om een huis te kopen. Het goede nieuws is: ja! Maar het is natuurlijk wel een stuk moeilijker. Wil je toch een poging wagen? Neem dan zeker onderstaande tips in acht om jezelf alvast voor te bereiden op wat komen gaat.

  Waar kijkt een bank allereerst naar? Inderdaad: zekerheid

  Banken beoordelen aanvragen voor leningen volgens een bepaalde score, die aanduidt hoe risicovol het verstrekken van een krediet zal zijn. Een vast contract is voor een bank nu eenmaal een grotere garantie dat een lening zal worden afbetaald, dan inkomsten die fluctueren.

  Daarom wordt hier van oudsher als eerste naar gevraagd. Maar omdat de maatschappij zo aan het veranderen is, zijn er steeds meer mensen die geen vaste baan hebben en dus minder zekerheid bieden aan een bank. Daarom zijn er meer zaken die je aan kunt brengen, om de bank toch om te krijgen.

  Startkapitaal kan het verschil maken

  Heb je kapitaal? Dan heb je vast een streepje voor. Sowieso verstrekken de meeste banken niet meer de gehele som, in de meeste gevallen kun je een hypotheek krijgen tot 80% van de aankoopprijs. Indien je de 20% (of liefst meer) kunt inbrengen met eigen middelen, dan is de kans al een stuk groter dat de bank de rest voor je betaalt middels een lening.

  Sommige banken verschaffen wel degelijk leningen aan mensen met een tijdelijk contract

  Niet alle banken zullen je tegemoetkomen, maar enkele banken kennen inderdaad lossere voorwaarden als het gaat om het hebben van een vast contract. In sommige gevallen kun je namelijk met een tijdelijk contract inclusief een werkgeversverklaring nog steeds terecht voor een hypotheek.

  Ben je freelancer, dan werkt het zeker in je voordeel als je kunt aantonen dat je de afgelopen drie jaar in elk geval stabiele inkomsten hebt genoten. Nog beter is het, wanneer er een duidelijke stijgende lijn te zien is in je inkomsten. Hiermee toon je immers aan, dat jouw onderneming duidelijk succesvol is en potentie biedt voor de toekomst.

  Denk ook eens na over mensen in je omgeving, of er niet iemand is die je ofwel onderhands geld kan lenen, ofwel garant voor je wilt staan. Hiermee creëer je ook alweer meer zekerheid en zoals we al hebben aangegeven; dat is wat banken graag zien.

  WoonHypotheek legt graag alle mogelijkheden aan je voor

  Heb je geen vast werk maar wel een huis op het oog? Of wil je gewoon eens bekijken, welke mogelijkheden voor jou open liggen? Bel ons dan gerust eens voor meer informatie.

  Wij plannen graag een afspraak met je in om te bekijken, of je zonder vaste baan alsnog een hypothecair krediet kunt krijgen. Met onze jarenlange ervaring en ruim 25 hypotheekverstrekkers in ons bestand weten wij als geen ander waar we moeten zoeken en hoe we een bank eventueel kunnen overtuigen.

  Vrijblijvend advies nodig? Bel op 0471/79.82.11 en wij plannen direct een afspraak met je in.


  CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

  MEER ADVIES IN FISCALITEIT