Gepost in fiscaliteitEr komt een moment in het leven dat je begint na te denken over je nalatenschap. Ben je in het bezit van onroerend goed en heb je ook kinderen? Dan wil je wellicht ook dat je eigendom, als het zover komt, zo efficiënt mogelijk wordt overgedragen. Dit geldt uiteraard ook voor andere nabestaanden.
Je kan opteren voor de ‘standaard’ wijze, namelijk dat je kinderen je eigendom verkrijgen middels het geldende erfrecht. Hier zijn echter uiteraard ook kosten aan verbonden in de vorm van successierechten.
Het verdient derhalve aanbeveling om ook eens na te denken over de mogelijkheden die een schenking biedt binnen dit perspectief. Bij een schenking wordt de eigendom van de woning voortijdig overgedragen. Uiteraard is ook schenking niet belastingvrij, maar het kán voordelen opleveren.
Verschillende tarieven bij schenking vastgoed
Wanneer je besluit om vastgoed te schenken, gelden hiervoor bepaalde vaste belastingtarieven. Deze zijn afhankelijk van de waarde van de woning en stijgen naarmate de waarde van de woning hoger is. Is de woning erg veel waard, dan kunnen de belastingtarieven in sommige gewesten duurder zijn dan de aldaar geldende successierechten. Dit kijk je dus best goed na.
Wanneer je besluit om de woning te renoveren en met name energiezuiniger te maken, geldt er in sommige gevallen een korting op het belastingtarief. In onderstaand schema vind je de exacte tarieven terug, met de bijbehorende woningwaarden. In de rechterkolom staan de tarieven die gelden bij renovatie en besparing op energieverbruik.
WAARDE VAN HET VASTGOEDd |
STANDAARD TARIEF |
TARIEF NA ENERGIERENOVATIE |
0 - 150.000 euro |
3% |
3% |
150.000 - 250.000 euro |
9% |
6% |
250.000 - 450.000 euro |
18% |
12% |
450.000 euro en hoger |
27% |
18% |
Zoals je kunt zien, is het tarief substantieel lager indien de optie bestaat tot het renoveren van de woning. In veruit de meeste gevallen komt u met dit tarief onder de successierechten bij het erven van een woning, dus deze optie is zeker het overwegen waard.
De enige voorwaarde om van deze tarieven gebruik te kunnen maken, is dat er een zogenaamde rechte lijn moet zijn tussen de schenker en begunstigde. Dit geldt voor echtgenoten, partners, kinderen of kleinkinderen.
Nog gunstiger tarief bij schenking in schijven
Vind je de genoemde tarieven nog steeds aan de hoge kant, dan bestaat er nog een tweede mogelijkheid tot besparing op de belastingtarieven, namelijk door het schenken in zogeheten “‘schijven”.
Wat houdt dit in? Schenken in “schijven” betekent het schenken van de woning in delen. Bezit je een huis van 400.000 euro, dan kun je bijvoorbeeld besluiten 4 x een schenking van een deel ter waarde van 100.000 euro te doen. Hiermee val je 4 keer binnen het goedkoopste tarief van 3%, in plaats van 12% bij renovatie of zelfs 18% zonder. Dit is in totaal 15.000 euro, in plaats van respectievelijk 48.000 euro of zelfs 72.000 euro. En dat is een grote besparing!
Let wel: tussen de afzonderlijke schenkingen dient minimaal 3 jaar te verlopen. Pas dan worden de schenkingen ook daadwerkelijk als apart beschouwd.
Is schenking van vastgoed aan kinderen een goed idee?
Jazeker. Toegegeven, het vereist misschien wel wat voorbereiding en planning. Daarnaast zul je een notaris moeten inschakelen voor het afhandelen van de schenking. Niettemin vallen de kosten voor een notaris in het niet, vergeleken bij de bedragen die je op deze wijze kunt besparen. Het gaat hier al gauw om tienduizenden euro’s, dus de voordelen wegen zeer zeker op tegen de enkele nadelen.
Wil je meer informatie omtrent deze vorm van eigendomsoverdracht? Neem dan gerust eens contact met ons op. Wij staan u bij met allerhande vragen op het gebied van vastgoed en woonkredieten en helpen u graag uit de spreekwoordelijke brand!
MEER ADVIES IN FISCALITEIT