Wat gebeurt er met mijn huurcontract bij een scheiding?

  • 9mei
    Gepost in fiscaliteit

    Stel: je woont samen in een leuk huurhuis met je partner. Maar na enkele jaren besluiten jullie de relatie te beëindigen. Wat gebeurt er met je huurhuis, of meer precies: met je huurcontract? Om deze vraag te beantwoorden, dien je na te gaan op welke wijze je samenwoont en op wiens naam het contract staat. In dit artikel meer informatie over wat er met het huurcontract gebeurt bij een scheiding of breuk van de relatie.

    Wanneer je feitelijk samenwoont


    Wanneer je op papier geen relatie hebt maar enkel samen in een woning verblijft, dan is de meest belangrijke vraag wie het huurcontract heeft afgesloten. Is het huis van één van de partners en staat het contract op zijn of haar naam? Dan blijft enkel deze partner verantwoordelijk voor de huur en kosten. Maar wanneer jullie het huis samen hebben gehuurd, dan zullen jullie onder elkaar moeten overleggen wie in de woning blijft wonen en de huur betaalt. Wil je dit beiden niet? Dan zullen jullie samen de huur moeten opzeggen.

    Samenvatting voor feitelijk samenwonenden

    • Staat het huis op naam van één van de twee partners? Dan is enkel de huurder verantwoordelijk voor de huur en de woning en alleen hij of zij kan dit eventueel opzeggen. De andere partner zal dus een nieuwe woning moeten vinden.

    • Hebben jullie samen een huurcontract ondertekend?Dan zullen jullie er samen uit moeten komen wie in de woning blijft en wie vertrekt, of allicht gaan jullie beiden weg. Komen jullie er niet minnelijk uit? Dan komt er een rechter tussen, die voor jullie zal bepalen wat het beste is.

    Wanneer je wettelijk samenwoont of getrouwd bent

    Indien je wel een relatie hebt met een wettelijke basis, zoals een samenlevingscontract of een huwelijk, dan worden jullie feitelijk als één huurder gezien. Het contract hoeft in dit geval ook maar door één van beide partners te zijn ondertekend, de regeling blijft hetzelfde. Jullie zullen dan beiden het huurcontract moeten opzeggen en zijn samen verantwoordelijk voor eventuele kosten die hieruit voortvloeien.
    Is er sprake van een huurwaarborg? Dan dien je ook onderling te besluiten hoe deze aan beide partners geretourneerd wordt, indien één van de partners nog lang in de woning blijft. Ook dien je na te gaan wanneer je wettelijk samen bent gaan wonen en of je verhuurder hier vanaf weet zodat jullie de juiste procedure kiezen.

    Samenvatting voor wettelijk samenwonenden en getrouwde stellen

    Zijn jullie getrouwd of wettelijk samenwonend? Dan worden jullie beiden als huurder aangemerkt. Samen zal je er uit moeten komen wat er gaat gebeuren, net als een contract op naam van beide partners hierboven. Ook hier geldt: kom je er niet onderling uit, dan komt de rechter tussen.

    WoonHypotheek kan je helpen met je toekomst

    Ben je onlangs uit elkaar gegaan en nu op zoek naar een nieuwe woning? Dan is een woning kopen allicht het overwegen waard. Wij kunnen je vast helpen met het in kaart brengen van je financiën en mogelijkheden, zodat je vol goede moet een frisse nieuwe toekomst tegemoet kunt gaan. Bel ons gerust voor de opties en als je vragen hebt.

    Vrijblijvend advies nodig? Bel op 0471/79.82.11 en wij plannen direct een afspraak met je in.
    CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

    MEER ADVIES IN FISCALITEIT