Wat is klein beschrijf? Voorwaarden en hoe aanvragen

 • 9feb
  Gepost in steunmaatregelen

  Heb je onlangs een woning gekocht, of ben je momenteel actief op huizenjacht? Dan word je ongetwijfeld geconfronteerd met alle verschillende kosten die met de aankoop van een woning gepaard gaan. Naast de aankoopprijs van de woning zelf, ben je in ons land ook registratierechten verschuldigd. Deze kosten hebben betrekking op het registreren van de verkoopakte door de notaris, het zogeheten “beschrijf”. Deze kosten kunnen vrij hoog oplopen, tot wel 12,5% van de aankoopprijs van de woning. In sommige gevallen en onder bepaalde voorwaarden kun je echter in aanmerking komen voor een korting op deze registratierechten: dit wordt dan het” klein beschrijf” genoemd.

  Klein beschrijf: betekenis

  De exacte kosten voor het registreren van de verkoopakte zijn per gewest verschillend. In Vlaanderen bedraagt het bedrag voor het beschrijf 10% van de aankoopprijs; in Wallonië en Brussel loopt dit op tot 12,5%.

  Wanneer de aankoop echter onder het klein beschrijf valt, hoef je daarentegen slechts de helft van deze kosten te betalen; respectievelijk 5% in het Vlaamse gewest en 6% in het Waalse en het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Koop je bijvoorbeeld een huis voor € 250.000, dan zou je normaliter € 25.000 betalen in Vlaanderen en € 31.250 in Wallonië en/of Brussel. Valt de aankoop onder een klein beschrijf, dan ben je € 12.500 of € 15.000 euro kwijt. Met andere woorden; het kan meteen duizenden euro’s schelen.

  Klein beschrijf: voorwaarden

  Er zijn diverse voorwaarden waaraan moet voldaan worden, wil je kunnen genieten van een klein beschrijf , zoals dat eigenlijk het geval is bij elke kortingsregel die vanuit de overheid wordt aangeboden.

  Een eerste voorwaarde stelt dat de woning in kwestie een beperkt Kadastraal Inkomen (KI) mag hebben, en hierdoor beschouwd wordt als een “bescheiden pand”:

  • Je 0, 1 of 2 kinderen hebt en het KI van de woning maximaal € 745 bedraagt, of
  • je 3 of 4 kinderen hebt en het KI van de woning maximaal € 845 bedraagt, of
  • je 5 of 6 kinderen hebt en het KI van de woning maximaal € 945 bedraagt, of
  • je 7 of meer kinderen hebt en het KI van de woning maximaal € 1045 bedraagt.
   

  Daarnaast gelden nog de volgende aanvullende voorwaarden:

  • Jij, de koper, bent een natuurlijke persoon en geen rechtspersoon (bedrijf).
  • Op het moment van aankoop bezit je geen ander onroerend goed met een woonbestemming. Enkel wanneer je dit geërfd zou hebben van je ouders of (over)grootouders is dit toelaatbaar.
  • Binnen drie jaar na aankoop van de woning dien je deze te betrekken en je aldaar ook officieel laten domiciliëren. Vanaf dat moment moet je ook minimaal drie jaar je domicilie daar hebben.
  • Je moet de woning aankopen in volle eigendom. Elke andere juridische constructie zal geen doel treffen (bijvoorbeeld enkel vruchtgebruik).
   

  Klein beschrijf aanvragen

  Om daadwerkelijk gebruik te maken van de regeling van klein beschrijf, moet de notaris die met de koopakte is belast dit vermelden in de akte. Hij of zij zal tevens moeten noteren dat je aan alle voorwaarden voldoet en zult voldoen.

  Hoe je de korting krijgt, is afhankelijk van de aard van de woning zelf. In het geval van een bestaande bouw wordt de korting direct verrekend, maar koop je een nieuwbouwwoning of bouwgrond, dan betaal je initieel het volledige bedrag van het beschrijf. Pas zodra je nieuw gebouwde woning aan alle voorwaarden voldoet voor klein beschrijf, kan je het teveel betaalde gedeelte terugvragen. Dit doe je door middel van een verzoekschrift via de notaris dat zal worden ingediend bij de belastingdienst. Na controle van de ingediende gegevens, zal de korting dan alsnog verrekend worden.

  Bevind je je momenteel in het aankoopproces van een woning, maar is het je niet helemaal duidelijk of je recht hebt op deze regeling? Dan kun je uiteraard contact met ons opnemen, waarna wij jou graag van alle nodige informatie voorzien.

  MEER ADVIES IN STEUNMAATREGELEN