Notariskosten aankoop woning

  • 18dec
    Gepost in andere

    Wanneer je een woning koopt, komt hier veel meer bij kijken dan alleen het voldoen van de overeengekomen prijs. Er horen heel wat stappen bij die moeten beantwoorden aan verschillende wettelijke regels ter bescherming van zowel koper als verkoper. Dit brengt helaas ook heel wat extra kosten met zich mee, die je gelukkig wel kunt meefinancieren in je hypothecaire lening.

    1. Kosten inschrijvingsrecht of hypotheekrecht

    Wanneer je een huis koopt en je gaat hiervoor een lening aan, dan betaal je kosten voor het zogenaamde inschrijvingsrecht of hypotheekrecht. Je kunt hierbij kiezen tussen 2 opties: je kiest ofwel voor een hypothecaire inschrijving, of je gaat voor een hypothecair mandaat. Bij een hypothecaire inschrijving zal de hypotheek worden ingeschreven op een hiertoe bevoegd hypotheekkantoor. Een hypothecair mandaat geeft daarentegen de bank een volmacht. Wanneer je in een later stadium om welke reden dan ook je hypotheek niet kunt aflossen, kan de bank middels deze volmacht alsnog een hypotheek vestigen.

    Optie 1: Een hypothecair krediet

    Wanneer je kiest voor een hypothecair krediet, dan geeft dit de hypotheekverstrekker meer zekerheid, omdat het hem in staat stelt het hypotheekrecht te gebruiken wanneer je bijvoorbeeld niet tijdig je maandelijkse afbetalingen betaalt. Bij de inschrijving van het hypothecair krediet betaal je 1% van het totale bedrag van inschrijving als kost.

    De kredietinstelling voorziet doorgaans een hoger bedrag (5 - 10%) bij de hypothecaire inschrijving dan het bedrag  van de effectieve lening. Dit zijn de zogenaamde aanhorigheden. Deze aanhorigheden dekken de kosten die de kredietverstrekker maakt wanneer jij je hypotheek niet meer zou kunnen betalen en de bank het huis moet verkopen. Ze zijn een soort zekerheid voor de bank dus. De aanhorigheden zelf moeten niet terugbetaald worden, maar ze verhogen wel de kosten van het inschrijvingsrecht. 

    Optie 2: Een hypothecair mandaat

    Een hypothecair mandaat is op het moment van aankoop voor jou als koper goedkoper, omdat je in totaal slechts 50 euro aan registratierechten moet betalen. Ook hoef je de notaris geen ereloon voor de hypotheek te betalen, omdat er in theorie geen lening wordt ingeschreven.
    Daar staat echter wel tegenover, dat je geen belastingvoordeel hebt voor je hypothecaire lening (opnieuw omdat er geen feitelijke lening wordt ingeschreven). Dit maakt dat het in de meeste gevallen voordeliger blijft om voor een hypothecaire inschrijving te kiezen, omdat het voordeel op termijn hoger ligt.

    2. Kosten registratierechten

    Het grootste gedeelte van de bijkomende kosten bestaat uit registratierechten. In Vlaanderen bedragen deze 10%, in Brussel en Wallonië 12,5%. Heb je recht op klein beschrijf? Dan zijn de kosten respectievelijk 6% en 5%.
    Zitten er bijlagen bij de akte? Dan betaal je hier een vast bedrag aan registratierechten voor, namelijk 100 euro.

    3. Kosten voor het opstellen van de akte

    Wanneer de notaris een akte opstelt, moet hij of zij heel wat attesten en getuigschriften verwerken. Ook hiervoor moet je betalen. De kosten voor het opstellen van de akte zelf liggen meestal rond de 500 euro

    4. Het ereloon van de notaris

    Het ereloon van de notaris is wettelijk vastgelegd en ingedeeld volgens meerdere schijven:

    SCHIJF AANKOOPPRIJS WONING (EURO) TOEPASSELIJK PERCENTAGE
    0 - 7.500 euro 4,56
    7.500 – 17.500 euro 2,85
    17.500 - 30.000 euro 2,28
    30.000 - 45.495 euro 1,71
    45.495 - 64.095 euro 1,14
    64.095 euro - 250.095 euro 0,57
    Boven 250.095 euro 0,057
     

    Behoefte aan persoonlijk advies?

    Al deze informatie kan voor een nieuwe koper nogal verwarrend blijken. Wil je er zeker van zijn dat je hypothecaire lening alle kosten dekt, neem dan vandaag nog contact op met Woonhypotheek. Wij weten door jarenlange ervaring als geen ander met welke kosten je rekening dient te houden, en kunnen alles precies tot op de cent voor je uitrekenen. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan. Bel ons nu voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

    MEER ADVIES IN ANDERE