Je maximale hypotheek berekenen, hoe dit je dat?

 • 15feb
  Gepost in fiscaliteit

  Een woning kopen, dan wil je natuurlijk graag weten wat het bedrag dat je maximaal kan lenen. Je maximale hypotheek bepaalt mee of je een groot of een iets minder groot huis zal kunnen kopen. Het is daarom niet alleen verstandig, maar eigenlijk noodzakelijk om in een zo vroeg mogelijk stadium je maximale hypotheek te berekenen.

  Maar hoe werkt dit precies? Om de maximale hoogte van een hypothecair krediet te berekenen, dien je meerdere zaken naast elkaar te leggen die van invloed zijn op je mogelijkheden. Dit zijn niet alleen je inkomsten en uitgaven, maar ook bijvoorbeeld de huidige rentevoet en de hoogte van je eigen financiële middelen. Lees snel verder voor een heldere uitleg over het berekenen van je maximale hypotheek.

  Je inkomsten en uitgaven berekenen

  Je maximale hypotheek wordt in feite berekend, door je vaste lasten af te trekken van je inkomsten. Het bedrag dat overblijft, is wat je maandelijks kan besteden aan de aflossing van je hypotheek.

  Overigens is er een algemene regel, die voorschrijft dat je nooit meer dan 1/3e van je maandelijkse inkomsten uit zou moeten geven aan je maandelijkse hypotheeklasten.

  Je inkomsten zijn het totaal van salaris uit loondienst, inkomsten uit onderneming en eventuele uitkeringen en alimentaties.

  Heb je een partner, dan dient diens totale inkomen natuurlijk ook mee te worden gewogen. Je uitgaven bestaan uit alles, dat je op maandelijkse basis moet betalen. Dus verzekeringen, abonnementen en eventuele leningen die je al hebt.

  Wat is de looptijd en rentevoet?

  De looptijd van je hypotheek heeft ook veel invloed op de uiteindelijke hoogte van je krediet.
  Kies je voor de maximale termijn van 30 jaar, dan kun je het meeste lenen. Maar je kunt er ook voor kiezen een lager bedrag te lenen met dezelfde maandlasten en eerder klaar te zijn met aflossen. Het ligt er maar net aan waar je voorkeuren uit bestaan.

  Naast de looptijd, speelt natuurlijk ook de rentevoet een zeer grote rol.
  De rentevoet bepaalt hoeveel geld je extra zult moeten betalen voor het verkrijgen van de lening. Momenteel zijn de rentevoeten erg gunstig, hetgeen inhoudt dat je meer kunt lenen dan bij hogere rentepercentages. De rentevoet heeft ook veel invloed op je maandelijkse termijnen.

  Hoeveel geld breng je zelf in?

  Een andere factor die veel invloed heeft op je maximale hypotheek, is de hoogte van je eigen inbreng.
  Eigen middelen inbrengen is in vrijwel alle gevallen verplicht, omdat de bank hierdoor meer zekerheid verkrijgt. Over het algemeen geldt een standaard percentage van 20%.
  Heb je meer eigen middelen? Dan kan je maximale hypotheek een stuk hoger uitvallen dan je initieel gedacht had, omdat een deel ervan wordt opgevangen door het geld dat je zelf inbrengt.

  Hypotheek Lenen regelt de best passende hypotheek voor je

  Als je echt zekerheid wilt omtrent je keuze voor een hypothecair krediet, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Met jarenlange ervaring en meer dan 25 verschillende hypotheekaanbieders in onze portefeuille, kunnen wij niet alleen de maximale, maar ook beste hypotheek voor je vinden. Die precies past bij jouw wensen en voorkeuren. Maak snel een afspraak om je maximale hypotheek te laten berekenen.

  Vrijblijvend advies nodig? Bel op 0471/79.82.11 en wij plannen direct een afspraak met je in.


  CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

  MEER ADVIES IN FISCALITEIT