Tips bij het afsluiten van een hypotheek

 • 22mei
  Gepost in financiering

  Heb je voornemens om een woning aan te schaffen? Dan is een goede voorbereiding absoluut het halve werk. Om er voor te zorgen dat je zaken in de toekomst goed geregeld zijn, is het verstandig om bepaalde tips in acht te houden wanneer je gaat shoppen voor een hypotheek. Zodat je zeker weet dat je een hypotheek afsluit die bij je past en hoeveel je kan lenen.

  Factoren om op te letten zijn natuurlijk je inkomen en dat van een eventuele partner en de waarde van de aan te schaffen woning. Maar ook de rentevoet zal veel invloed uitoefenen op je maandelijkse kosten, plus de verzekeringen die je verplicht af moet sluiten. In dit artikel vind je een handige checklist, die je op weg zal helpen naar het afsluiten van de beste hypotheek voor jou.

  1. Breng eerst je financiële situatie goed in kaart

  Zodra je op een punt staat een huis aan te willen schaffen, dan zijn je inkomsten en de kosten die je zult maken echt het eerste waar je naar moet kijken. Hier moet een goede verhouding in bestaan, anders riskeer je op een later tijdstip in de problemen te komen. Je zal hoe dan ook een eigen inbreng tevoorschijn moeten toveren, dit ligt normaliter op zo’n 20 tot 25% van het totale hypotheekbedrag. Daarnaast zal je ook maandelijks af moeten lossen, hiervoor geldt een vuistregel dat dit niet meer dan 1/3e van je totale inkomsten mag zijn. Ook betaal je hier natuurlijk rente over, dus het slimste is ervoor te zorgen dat deze zo laag mogelijk is. Voorts betaal je per maand ook extra kosten, zoals een verplichte brandverzekering, een eventuele schuldsaldoverzekering en de onroerende voorheffing. Maak daarom een solide calculatie zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

  2. Eenmalige kosten bij het afsluiten van een hypotheek

  Naast de langdurige kosten, betaal je voor het daadwerkelijk aanschaffen van de woning en het afsluiten van je hypotheek ook bepaalde kosten. In Brussel en Wallonië betaal je bijvoorbeeld 12,5 procent aan registratiebelasting, in Vlaanderen ligt dit ietwat lager: 7%. Ook zal je notariskosten en makelaarskosten moeten voldoen. Op onze website kun je meer vinden over de exacte extra kosten die je voor het afsluiten van een hypotheek moet neerleggen.

  3. Voordelen of lagere kosten: kan dat?

  Wanneer je een hypotheek afsluit, dan zal je gelukkig ook enig belastingvoordeel kunnen genieten over de rente die je betaalt. Maar je dient er wel rekening mee te houden, dat dit vaak pas na 1 tot 2 jaar intreedt. Nog even afwachten tot je hiervan kunt profiteren. Heb je weinig geld maar wil je toch graag een huis kopen? Overweeg dan een sociale lening. Informatie hierover kun je aanvragen bij je gewest.

  4. Vergelijk vooral verschillende hypotheken en aanbieders

  Om echt de beste hypotheek af te sluiten, kan WoonHypotheek een vergelijking voor je maken uit meer dan 25 verschillende aanbieders. Deze hanteren allemaal verschillende tarieven en rentevoeten, alsook meerdere hypotheekvormen. Zo kiezen wij samen met jou de beste lening die bij jou past, zodat het afsluiten van een hypotheek zo gemakkelijk mogelijk voor je wordt gemaakt.


  Vrijblijvend advies nodig? Bel op 0471/79.82.11 en wij plannen direct een afspraak met je in.
  CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

  MEER ADVIES IN FINANCIERING